Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dedina bez úradu, potravín a fúra dlhov. To je Ondavka
Zdielať na

Dedina bez úradu, potravín a fúra dlhov. To je Ondavka

V Ondavke nemá, kto vyviezť odpadky a obyvatelia tu neplatia žiadne poplatky. To nie je realita nejakej zaostalej krajiny. Takto môžete žiť, ak sa odsťahujete na severovýchod Slovenska, do dediny Ondavka. Mali tu byť teraz voľby, no o stoličku starostu už nikto nestojí.

Ondavka akoby umrela

Ondavka má 16 obyvateľov a panuje tu bezvládie. Obecný úrad im už dávno pre dlhy zobral exekútor a teraz je v exekúcii aj miestny cintorín. Po bývalom starostovi ostali desaťtisícové dlhy. Miestni hovoria: obec akoby umrela a nikoho zo štátnych orgánov to podľa nich nezaujíma. 

O probléme v Ondavke vedia aj na ministerstve vnútra, no situácia je podľa zákona taká, že pokusy o úspešné voľby môžu byť nekonečné. "Voľby sa budú vyhlasovať dovtedy, kým sa neprihlási žiaden kandidát," potvrdila Lucia Garajová z ministerstva vnútra.

Jedno riešenie je, ale...

Starostovská stolička v takých malých obciach nie je žiadne terno. Vedia to aj v Harakovciach, v okrese Levoča. Ani tu, ani v Ondavke už po niekoľkýkrát po sebe nikto nepodal kanidátku. Situácia v Ondavke už hraničí s anarchiou. Bývalý starosta vyberal miestne dane osobne. Ľudia odvtedy nemajú komu platiť.

Zákon ale predsa len pozná jedno riešenie. Obec by sa mohla spojiť s inou obcou. Občania by rozhodli v referende. No má to jeden háčik v podobe veľkého bremena. "Nová obec, ktorá vznikne zlúčením, je právnym nástupcom. To znamená, že na ňu neprechádzajú len práva, ale aj povinnosti. Poprípade aj dlhy," doplnila Garajová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy