Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Španielska dedina? Poznáme, tvrdia obyvatelia z Dobrej na Domaši
Zdielať na

Španielska dedina? Poznáme, tvrdia obyvatelia z Dobrej na Domaši

Číslovanie chát v oblasti Dobrá na Domaši pripomína španielsku dedinu. Dlhé roky sa tam prideľujú čísla podľa svojského pravidla. Inými slovami, kto si skôr príde pre číslo. A tak to tam vyzerá. Rozdiel medzi susednými domami znamená niekedy aj stovky čísel. A teraz si predstavte, že tam v noci hľadá pacienta sanitka ...

Kto prv príde,...

Čísla tu od nepamäti prideľujú podľa poradia. Je jedno, či ste si postavili chatu na jednom či druhom brehu, v dolnej či hornej časti a pri vode či pod lesom. A tak sa stáva,a že na jednej chalupe majú číslo 743 a o tri domy ďalej už majú číslo vyše 800 a o dve ďalšie chalupy 109. "Nie je to také správne zmapované,"  povedal chatár z osady.

Chaty s výhľadom na hladinu Domaše v časti Dobrá rastú ako duby po daždi, no s prideľovaním ich súpisných čísel to vyzerá asi tak, že kto prv príde, ten prv melie.

Obec chybu z minulosti pripúšťa, no súčasný starosta sa bráni, že je vo funkcii podľa neho iba rok a zatiaľ na to vraj nebol priestor a ani peniaze. "Môj predchodca nejaký návrh dával, ale čo sa týka financií, zatiaľ sa nedá," tvrdí starosta obce Kváková Ján Ondovčák.

Chudáci sanitári

Niektorí chatári hromžia už roky. Chaotickému číslovaniu dávajú za vinu aj minulotýždňovú nešťastnú udalosť, keď sa 59-ročný chatár nedočkal pomoci záchranky. "Aj napriek nejasným označeniam chát, naša posádka v krátkom čase, v chatovej oblasti miesto udalosti dosiahla," informovala Andrea Kočišová z Košickej záchranky.

Záchranárom chaotické značenie robí problém aj v iných dedinách či mestách. Nápomocní sú im ľudia a orientačné stavby. "Našim posádkam pomôže, keď nás daná osoba čaká na vopred udanom mieste," dodáva Kočišová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy