Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Mal 10 a cestoval načierno! Teraz musí zaplatiť 250 €
Zdielať na

Mal 10 a cestoval načierno! Teraz musí zaplatiť 250 €

Ak ešte nemáte 18 a neviete sa dočkať vytúženej dospelosti, trochu vás zarmútime. Okrem mnohých výhod vás môže zaskočiť aj niečo nemilé - napríklad exekúcia. Niečo také zažil Tomáš Grofič z Bratislavy. Pred jedenástimi rokmi údajne išiel mestskou dopravou načierno.

Ako chlapec cestoval načierno

"Je to absurdné, aby teraz odo mňa vymáhali peniaze a držali mi na účte 250 eur," tvrdí Tomáš Grofič. Pred 11 rokmi mal len 10 rokov, keď sa to malo stať. Ako tvrdí dopravný podnik, išiel s mamou mestskou dopravou načierno a čapol ich revízor. "Obom udelil pokutu a matka bola zákonnou zástupkyňou svojho syna," tvrdí hovorkyňa DPB Agáta Staneková. 

Nezaplatili ju na mieste, ba ani do 30 dní dopravnému podniku, a tak ten dlžobu postúpil advokátskej kancelárii na vymáhanie. Keďže nezaplatili ani na ďalšiu výzvu, vec išla na súd a ten poslal Tomášovej mame platobný rozkaz. Ani naň nereagovala. Potom zostalo ticho. Tomáš sa od mamky odsťahoval k otcovi a medzitým dospel.

Posvietil si na neho exekútor

Tak-či tak, jedného dňa mu účet zablokoval exekútor s tým, že má zaplatiť. A to 213 eur do štrnástich dní! Tomáš to cíti ako veľkú nespravodlivosť a chce sa brániť. Exekútorovi podal námietku.

Väčšina právnikov sa zhodne v tom, že jeho výhliadky sú malé. Ani to, že exekútor zaklopal až po takom dlhom čase, nie je výnimka. "Vymáhanie pohľadávky dlhšie ako 13 rokov, je bežné," myslí si právnik Matúš Meheš.

No tento prípad je predsa len niečim výnimočný. Vtedy sa brániť nemohol, lebo bol neplnoletý. Teraz je plnoletý, ale brániť sa už nemôže. Pred 11 rokmi mala možnosť iba jeho matka ako zákonná zástupkyňa namietnuť voči platobnému rozkazu, no neurobila. A teraz za to vlastne pyká Tomáš.

Niekde v našich zákonoch tu zrejme vznikla trhlina. Zákonodarca  nepredpokladal, že by rodič mohol nekonať v záujme dieťaťa. A ani na to, že dieťa o tom nemusí vedieť. Dozvie sa, ale je už neskoro.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ISIFA

Súvisiace články