Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Je veľmi pravdepodobné, že sa vrátime k noseniu respirátorov, hovorí infektológ Peter Sabaka
Zdielať na

Je veľmi pravdepodobné, že sa vrátime k noseniu respirátorov, hovorí infektológ Peter Sabaka

BRATISLAVA / Sme v ďalšej vlne Covidu. Dobrou správou ale je, že priebeh ochorenia je vďaka vyššej imunite populácie zvyčajne ľahší a Covid už nezapĺňa nemocnice tak ako kedysi. Riziko však predstavuje najmä pre ňeočkovaných seniorov a ľudí s chronickými ochoreniami. Od budúceho týždňa pritom už bude možné zaočkovať sa ešte účinnejšou vakcínou, ktorá je upravená aj proti sub-variantom BA-4 a BA-5. Viac sa dozviete v rozhovore s infektológom Petrom Sabakom.

Aká je situácia v nemocniciach, máte už pocit, že sme vo vlne? 

Cítime to. Momentálne sme v zostupe ďalšej vlny koronavírusu. Situácia je podobná ako v lete. Vlna vyvolaná subvariantom omikronu B.5 a teraz prevláda ten istý variant ale situácia je oveľa horšia. Ľudia sa vrátili z dovoleniek, otvorili sa školy a ochorenie sa začalo šíriť. Pacienti, ktorí potrebujú hospitalizáciu sú po väčšine seniori, ktorí nie sú očkovaní alebo majú pridružené ochorenie. 

To znamená, že neprišli prioritne kvôli koronavírusu a ich priebeh je ľahši? 

Momentálne nemáme pacientov, ktorí by potrebovali liečbu kyslíkom ako v tých predchádzajúcich vlnách, keď sme ich na oddelení mali desiatky. 

Čím to je, že majú taký ľahký priebeh? 

Je to dvomi vecami. Každý z nás už má nejakú imunitu, buď po prekonaní koronavírusu alebo po očkovaní. A tiež sa jedná o slabší variant omikron. Spôsobuje menej závažné ochorenie a menej často spôsobuje zápal pľúc. 

Dočkáme sa toho, že koronavírus bude mať už len slabší priebeh? 

Môže sa objaviť aj nový subvariant, ktorý by bol infekčnejší a spôsoboval by ťažší priebeh ale je to málo pravdepodobné. Skôr sa budeme stretávať s menšími vlnami variantov, ktoré nebudú mať ťažký priebeh. Je pravdepodobné, že viacero menších vĺn budeme mať aj v budúcnosti. 

Čo odporúčate, môžeme voľne chodiť aj na väčšie podujatia? 

Nemyslím si, že by boli prijímané nejaké opatrenia. Ak nejaké budú, tak to budú asi respirátory alebo rúška. Čo sa týka mladých a očkovaných, tak tí sa podľa mňa nemajú čoho báť. V prípade seniorov a ľudí s chronickými ochoreniami, tak v prvom rade odporúčam očovanie a je vhodné vyhýbať sa veľkým podujatiam alebo interiérom, kde sa nachádza veľa ľudi. 

Pokiaľ som pozitívna, ako dlho mám zostať doma? 

Infekčnosť je len v prvých dňoch, neskôr to výrazne klesá. Nariadenie je 5 dní zostať doma a potom je nevyhnutné nosenie respirátora. Ak je človek mladý a zdravý, tak je braný ako neinfekčný už po 10 dňoch. V tomto prípade nie je potrebné robiť si test. Ak by u nich bol robený aj PCR test, ktorý by bol pozitívny, tak ten vírus už nie je schopný nikoho nakaziť. 

Momentálne sa očkujeme proti variantu BA1 a ďalšie vakcíny sa ešte len pripravujú, máme čakať na ne alebo sa dať zaočkovať už teraz? 

Je výhodnejšie sa dať zaočkovať proti subvariantu BA5 a BA4, pretože tie nás lepšie ochránia pred infekciou ako takou. Ale pokiaľ je niekto vo veľkom riziku, tak v tom prípade by mohlo byť čakanie riskantné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy