Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
231. deň na Ukrajine: Ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste je nezmysel, uviedla Ukrajina
Zdielať na

231. deň na Ukrajine: Ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste je nezmysel, uviedla Ukrajina

UKRAJINA / Vo viacerých oblastiach Ukrajiny je opäť vyhlásený poplach upozorňujúci obyvateľstvo na možnosť vzdušného útoku ruskej armády. Záporožská jadrová elektráreň sa po ruskom ostreľovaní ocitla úplne bez elektrického prúdu, aktuálne je opäť zapojená do siete. Ukrajina opätovne dobyla v Chersonskej oblasti ďalších päť obcí. Ruská tajná služba zadržala osem podozrivých z útoku na Krymský most. Ukrajina označila ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste za nezmysel.

Záporožská elektráreň je znovu zapojená do siete

Záporožská jadrová elektráreň je už opäť napojená na vonkajší zdroj energie. Obnovenie dodávok energie oznámil generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. "Prevádzkovateľ elektrárne uviedol, že výpadok prúdu z dnešného rána zapríčinilo poškodenie vzdialenej rozvodne spôsobené ostreľovaním, čo podčiarkuje, aká riskantná je tam situácia," uviedol Grossi v príspevku na Twitteri. Grossi dopoludnia informoval, že odborníci v ZAES zaznamenali kompletnú stratu vonkajšieho zdroja energie, a to už druhý raz v priebehu piatich dní. 

Ruské jednotky mali uniesť zástupcu riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Valerija Martyňuka. Uviedli to na sociálnych sieťach zástupcovia spoločnosti Ener-hoatom. Podľa nich sa od neho snažia získať informácie o osobných zložkách zamestnancov. A dúfajú, že ich čo najskôr prinútia pracovať pre ruskú firmu Rosatom.

NATO chce prioritne poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany

Poskytnutie systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu je pre členské štáty Severoatlantickej aliancie "prioritou". Uviedol v stredu v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím ministrov obrany 30-člennej Aliancie. Stoltenberg pred novinármi uviedol, že Ukrajinci "naliehavo potrebujú" systémy protilietadlovej obrany, aby mohli čeliť ruským raketovým útokom. "Niektorí spojenci už dodali (Kyjevu) takéto obranné systémy," uviedol Stoltenberg s tým, že Ukrajinci ich potrebujú viac. 

Ukrajina opätovne dobyla v Chersonskej oblasti ďalších päť obcí

Ukrajina v stredu oznámila, že opätovne dobyla päť ďalších obcí v strategicky významnej Chersonskej oblasti na juhu krajiny. "Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili päť ďalších obcí v okrese Beryslav (v Chersonskej oblasti): Novovasylivka, Novohryhorivka, Nova Kamyanka, Tryfonivka, Červone," spresnil úrad ukrajinského prezidenta v dennom hlásení.

Ukrajina označila ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste za "nezmysel"

Za "nezmyselné" označil ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste z minulého víkendu hovorca ukrajinského ministerstva vnútra Andryj Jusov. Ruská Federálna bezpečnostná služba v stredu informovala, že v kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala osem podozrivých - päť občanov Ruska, troch Ukrajincov a jedného Arména. Za organizátora útoku na most bola označená ukrajinská vojenská rozviedka a jej šéf Kyrylo Budanov.

"Všetky aktivity FSB a vyšetrovacej komisie (v tejto veci) sú nezmyslom," citovala Jusova ukrajinská verejnoprávna spoločnosť Suspiľne. Tieto inštitúcie nazval "falošnými štruktúrami, ktoré slúžia režimu (šéfa Kremľa Vladimira) Putina".

Pápež František odsúdil raketové útoky na ukrajinské mestá

Pápež František v stredu počas generálnej audiencie vo Vatikáne odsúdil "neutíchajúce bombardovanie" ukrajinských miest a zároveň vyzval tých, ktorí majú "osud vojny vo svojich rukách," aby s ostreľovaním prestali.

Vo viacerých oblastiach Ukrajiny sa rozozvučali sirény

​Ako informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), sirény sa rozozvučali v Odeskej, Vinnyckej, Čerkaskej, Kirovohradskej a Dnepropetrovskej oblasti. Súčasne sa objavili informácie o výbuchoch v meste Záporožie a na území Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Ide o tretí deň po sebe, čo na Ukrajine vyhlásili letecký poplach v ranných hodinách, keď je v uliciach zvyčajne najviac ľudí. Ruské ministerstvo obrany v pondelok i v utorok potvrdilo, že jeho armáda na území Ukrajiny pokračuje v masívnom útoku na vojenské a energetické zariadenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy