Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Autokamery sú pevnou súčasťou vyšetrovania nehôd, akceptujú ich policajti, poisťovne aj súdy
Zdielať na

Autokamery sú pevnou súčasťou vyšetrovania nehôd, akceptujú ich policajti, poisťovne aj súdy

BRATISLAVA / Kamery sú už aj na Slovensku stále obľúbenejšie doplnkami v aute. Pomáhajú rýchlejšie objasniť dopravné nehody, ale aj obmedziť vyčíňanie cestných pirátov. Zverejňovanie priestupkov na sociálnych sieťach ale môže byť problém.

Môžete byť výborný, zodpovedný vodič, ktorý predvída, ale poznáte to - človek mieni, pán Boh mení. A v takom prípade, keby už k niečomu prišlo na cestách, vám môže pomôcť autokamera. Isto už každý vodič zažil okamih, keď mu niekto vbehol do jazdnej dráhy alebo mu niekto poškodil auto a z miesta ušiel.

Stále obľúbenejšia praktická pomôcka do auta vám môže ušetriť nervy, ale aj peniaze. "Videozáznam účastníka škodovej udalosti akceptujeme ako jeden z dôkazov, ktorý pomáha objasniť okolnosti za ktorých došlo k škode a tiež určiť vinníka, čo je pre úspešné vyriešenie a vyplatenie náhrady škody z poistenia PZP kľúčové," uviedla hovorkyňa poisťovne Katarína Ondra.

Autokamera umiestnená vo vašom vozidle môže zachytiť aj kuriózne situácie, ktoré neskôr pomôžu niekomu inému alebo vďaka nim vypátra polícia páchateľa. "V prípade, že vodiči na autokamere zaznamenajú priestupok, zašlú ho na príslušný útvar policajného zboru, aby sme sa ním mohli ďalej zaoberať," povedal Tomáš Vrábeľ z policajného prezídia.

Ale aj pri umiestnení kamery a jej ovládaní musíte dodržiavať predpisy. "Určite nemôže byť umiestnená tak, aby znižovala rozhľadové pole vodičovi a takisto počas jazdy ju nemôže obsluhovať, nevenovať sa dostatočne vedeniu vozidla a nesledovať si situáciu v cestnej premávke," doplnil. Okrem času a dátumu vám niektoré kamery zaznamenajú aj GPS súradnice z miesta nehody a dokonca aj rýchlosť, akou ste v tom čase išli. To by vám mohlo pomôcť pri dokazovaní. "Záznam účastníka škodovej udalosti pomáha ozrejmiť situáciu, za ktorej došlo k škode najmä vtedy, ak sa účastníci škodovej udalosti nedokážu zhodnúť na vinníkovi," priblížila Ondra.

Zábery z autokamery akceptujú aj slovenské súdy. Záznam z nej je už bežným dôkazom v konaní. Samozrejme vždy závisí od konkrétneho konania, ako je tento dôkaz vyhodnotený. "Vecným dôkazom je obrazový, zvukový alebo obrazovo-zvukový záznam a s takýmto dôkazom v konaní sa oboznamuje cez technické prostriedky, prípadne aj písomným prepisom alebo jeho časťou, ktorá sa týka tej danej skutočnosti, pričom musí byť zrejmé, že kým bol takýto záznam vyhotovený a akým spôsobom," vysvetlil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Pokiaľ aj máte v aute umiestnenú kameru, stále sa riaďte pravidlom "jazdiť bezpečne a predvídať".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy