Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Finančná správa našla nelegálnu výrobňu cigariet, no už deväť mesiacov je okolo nej ticho
Zdielať na

Finančná správa našla nelegálnu výrobňu cigariet, no už deväť mesiacov je okolo nej ticho

HUMENNÉ / Ozbrojení príslušníci finančnej správy v Humennom našli nelegálnu výrobňu cigariet a tabak za viac ako milión eur. Je známa aj výška úniku na spotrebnej dani, navyše má ísť o medzinárodný biznis. Hoci od zásahu uplynulo už deväť mesiacov, kompetentní stále mlčia.

Akciu s krycím názvom KIKO policajti vykonali v jednom z areálov na výjazde z Humenného. Počas akcie zaistili dve linky na výrobu cigariet, no tiež pásy na fóliovanie a balenie. Po tom, ako do objektu vtrhli ozbrojení príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy, na mieste našli narezaný tabak používaný do cigariet a aj tabakové výrobky rôznych značiek. Cena zariadenia je podľa odhadu jeden milión eur. Už je známa aj výška škody. "Výška úniku na spotrebnej dani predstavuje sumu viac ako 208-tisíc eur," uviedla hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Vyšetrovateľ vedie v prípade trestné stíhanie vo veci zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru spáchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov. Podľa KÚFS tabak a komponenty na výrobu finálnych produktov prišli do Humenného hlavne z Bulharska. Smerovať však mali na trhy krajín Európskej únie. "Na základe nápisov na spotrebiteľských baleniach sa môžeme domnievať, že tovar smeroval do západnej časti Európy," doplnila hovorkyňa.

Finančná správa zatiaľ neprezradila, či bolo vznesené obvinenie voči konkrétnym osobám.. Za skutok v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov. "Vzhľadom k tomu, že prípad stále nie je ukončený a uskutočňuje sa vyšetrovanie a procesné úkony, v súčasnosti nie je možné poskytnúť viac informácií," uzavrela Rybanská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy