Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od 1. januára niektoré opravy auta môže robiť len autoservis. Týka sa to hlavne riadenia
Zdielať na

Od 1. januára niektoré opravy auta môže robiť len autoservis. Týka sa to hlavne riadenia

BRATISLAVA / Od 1. januára si niektoré opravy na aute nesmiete robiť doma. Podľa nového zákona ich smie urobiť len autoservis. Týka sa to bŕzd, riadenia, airbagov, zavesenia kolies a deformačných zón.

V prípade že sa vám pri nehode alebo škodovej udalosti poškodia hlavné bezpečnostné časti vozidla auto nie je spôsobilé na ďalšiu jazdu. "Pozastavenie sa vykonáva automaticky zo zákona. Nevydáva sa žiadny doklad," poskytlo vyjadrenie ministerstva dopravy. 

To znamená že takémuto autu je zo zákona odobratý technický preukaz a zakázaná ďalšia jazda až do opravy. "Ak prevádzkovateľ vozidla nestihne vykonať opravu do 180 dní, čo je pol roka, tak je potrebné, aby si prevádzkovateľ vozidla požiadal o dočasné vyradenie vozidla," uviedlo ministerstvo dopravy.

Po oprave vám servis vydá potvrdenie a ste povinný absolvovať STK. Až po jej úspešnom absolvovaní bude vaše auto spôsobilé na ďalšiu jazdu. 

Ak si auto opravíte doma alebo ho dáte opraviť známemu riskujete vysokú pokutu od 1000 do 30 000 eur. "Zámer tohto celého je dobrý len podľa mňa to padá na tom že je veľmi deravý to znamená že sa to dá obchádzať . Pekne to vyzerá na papieri ale reálna kontrolovateľnosť bude otázna," uviedol Juraj Hrivnák, Motoristický novinár. 

Poisťovňa totiž nie je povinná hlásiť škodové udalosti pri ktorých sa poškodí jedna z 5 hlavných bezpečnostných častí ani okresnému úradu a ani polícii. Tá vám dokonca ani nemusí po dopravnej nehode kde sa vám poškodí jedna s 5tich hlavných častí auta ani odobrať technický preukaz.

Pri zadržaní osvedčenia o evidencii alebo technického osvedčenia vozidla Policajný zbor postupuje v zmysle § 72 Zákona 8/2009 Z.z. o cestnej premávke. pričom v ods. 1 predmetného ustanovenia je uvedené oprávnenie zadržať osvedčenie o evidencii, nie však povinnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy