Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V decembri sme pocítili najväčšie zdražovanie za takmer dvadsať rokov
Zdielať na

V decembri sme pocítili najväčšie zdražovanie za takmer dvadsať rokov

SLOVENSKO / Najväčšie zdražovanie za uplynulých takmer 20 rokov sme dosiahli v decembri 2021. Naposledy takto rástli ceny v roku 2004. Rekordy láme aj inflácia z pohľadu celého roka. To, čo vypočítali múdre hlavy Štatistického úradu, pociťujú bežní ľudia každý deň. Nakrúcali sme s ekonómami, aj s ľuďmi na severovýchode Slovenska, kde vždy otáčali každý groš.

Pri platení potravín si Slováci musia nachystať oveľa viac peňazí. "Hlavne pečivo alebo aj mliečne výrobky sú oveľa drahšie," vyjadrila sa obyvateľka Čirča. Majiteľka potravín si už ani nepamätá, kedy prišiel tovar, pri ktorom by nemusela prepisovať cenovky. "Všetko čo príde, stále je to drahšie, musíme dávať veľký pozor," vyjadrila sa majiteľka potravín v Čirči, Lucia Gernátová.

To, čo ľudia pociťujú v domácnostiach každý deň, potvrdili aj výpočty Štatistického úradu. V decembri 2021, dosiahlo zdražovanie najvyššiu úroveň za posledných 17 rokov. "5,8 %, čo je najvyššie číslo od decembra 2004," vysvetlila hovorkyňa úradu, Jana Morháčová. Hore išli pohonné hmoty, stavebné materiály, či tabak. Vysoko vyskočili aj také noviny a periodiká, ale najmä to, bez čoho neprežijeme a kupujeme to na dennej báze. "Potraviny mali v decembri najvyššie tempo rastu, viac ako 6 %," dodala Morháčová. "Olej išiel hore, mäsové výrobky taktiež," vysvetlila majiteľka potravín.

Rekordné zdražovanie trápi aj firmy

"Je tu veľký impakt na ceny, zvyšujú sa náklady, no a my v tom musíme kráčať tak, aby sme nemuseli zastavovať výrobu," vysvetlil Peter Švec, hovorca Trnavskej automobilky STELLANTIS. Zastavovať museli často aj tak, pre čipovú krízu. Tá spolu s vysokými nákladmi spôsobuje problémy celej krajine. Čo sa týka ďalších rekordov, tak kým v decembri stúpali ceny najrýchlejšie za posledných 17 rokov, tak sa negatívne "pochlapil", alebo skôr podcenil, aj celý vlaňajšok. "Inflácia na celoročnej báze dosiahla 3,2 %, čo je najvyššie číslo za posledných 9 rokov," vysvetlila Morháčová.

Minulý rok bol turbulentný a pandémia sa v ekonomickom ponímaní správa neštandardne. V prvej časti roka sme pociťovali len minimálnu infláciu, no potom to prišlo. "Od polovice nám stúpla cez 3 % a v decembri sa nám štverá až k 6%," dodala Morháčová. Zdražovať sa bude aj v najbližšom štvrťroku. "Ceny určite ešte porastú a ešte rýchlejšie. Odhaduje sa, že to bude v priemere okolo 7 %," vysvetlila analytička z Wood & Company, Eva Sadovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy