Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister Naď potvrdil, že medzi ozbrojenými silami prebieha bezpečnostná previerka
Zdielať na

Minister Naď potvrdil, že medzi ozbrojenými silami prebieha bezpečnostná previerka

BRATISLAVA / Vstup bývalého dôstojníka vojenskej kontrarozviedky Petra Pukana k uhríkovcom otvára otázku, koľko sympatizantov krajnej pravice či extrémizmu pôsobí v armáde a na polícii. Dotknuté rezorty priznávajú, že je to problém. Jedným dychom dodávajú, že ho riešia. Odhady hovoria, že takto môže rozmýšľať každý desiaty príslušník ozbrojených zložiek.

Peter Pukan vo videu strany Republika, ktorú tvoria odídenci od Mariána Kotlebu tvrdí, že armádu opustil pre očkovanie proti Covidu aj obrannú zmluvu s Američanmi. "Túto dohodu chcela vláda pretlačiť v roku 2019, ale na ministerstve obrany sa nám ju podarilo zablokovať," povedal Pukan. "Keby ste poznali jeho predošlé názory, smiali by ste sa z týchto odpovedí," reagoval minister obrany Jaroslav Naď. 

Minister obrany trvá na tom, že dôstojník nemal informácie, ktoré by boli bezpečnostným rizikom. Generál vo výslužbe pripomína, že práve Vojenská kontrarozviedka, kde Pukan pôsobil, má Slovensko chrániť pred cudzími spravodajskými službami aj extrémizmom. "Vyvoláva to otázniky, prečo vojenská kontrarozviedka nezaznamenala aktivity ruskej agentúrnej siete na našom území, nezaznamenala aktivity nočných vlkov," bývalý zástupca NGŠ OS SR, Pavel Macko.

Optimistická nie je ani správa vojenského spravodajstva z konca minulého roka. Podľa nej môže k pravicovému extrémizmu inklinovať 10 až 15 percent príslušníkov ozbrojených síl. "Ten dôvod je jasný - je tam disciplína, právo, poriadok, oni kladú na to dôraz," vysvetlil Pavel Macko. "Majú špeciálne znalosti, techniky, prístup do bezpečnostného systému, takže o to väčší problém to je," vyjadril sa odborník na extrémizmus Daniel Milo. Sympatie s radikálnou pravicou a extrémizmus sú problémom aj v polícii a priznáva to aj dočasný policajný prezident. Problém chce riešiť, no zároveň dodáva, že často sú tieto názory skryté. "Môže sa to prejaviť tak, že ak je svedkom TČ, tak to bude bagatelizovať alebo prekvalifikovať," konštatoval Macko. Tieto riziká sa snažia vyselektovať už pri vstupných testoch. Istý čas u uchádzačov dokonca kontrolovali aj tetovania. "Áno, máme také prípady. Bude to mať na starosti špeciálna skupina, ktoré to bude monitorovať, pretože takýchto príslušníkov u nás nepotrebujeme," povedal dočasne poverený policajný šéf Štefan Hamran. "Prebieha proces bezpečnostných previerok všetkých príslušníkov ozbrojených síl," informoval minister obrany Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy