Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očkovanie detí od 5 do 17 rokov: Viac ako 11 % detí už je zaočkovaných
Zdielať na

Očkovanie detí od 5 do 17 rokov: Viac ako 11 % detí už je zaočkovaných

BRATISLAVA / V Prešove aj v Považskej Bystrici pokračovali v piatok, 14. januára, pokračovali v očkovaní detí vo veku od 5 do 11 rokov. V Prešove aj s menšími organizačnými zmenami. V pondelok dostanú vakcíny deti v Bratislave a v Žiline. Plne zaočkovaných detí vo veku od 5 do 17 rokov je k dnešnému dňu na Slovensku viac než 81 tisíc. 605 má dokonca aj tretiu dávku. Ide o chronicky choré detí, ktoré sa očkovali v predstihu pred ostatnými.

Očkujú registrovaných aj neregistrovaných

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Prešove v piatok, 14. januára, mali očkovať registrované deti a popritom neregistrované. "Napriek tomu, že očkovanie detí sa vo väčšej miere posúva od budúceho týždňa do nemocníc, kraj je ústretový a otvoril termín aj v Prešove, hlavne pre neregistrovaných," informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja, Dáša Jeleňová. Táto zmena spôsobila nižší ako očakávaný záujem. No napokon prišli aj takí, ktorí síce majú registráciu, ale na iný deň. "Boli sme registrovaní, ale aj tak nás pani doktorka zavolala," povedal jeden z obyvateľov, ktorý prišiel na očkovanie. "Od otvorenia do 45 minút sme mali zaočkovaných asi 15 ľudí," konštatoval koordinátor veľkokapacitného očkovacie centra v Prešove, Viktor Guman. Jedným z očkovaných detí bol aj 10 - ročný prvoočkovanec. "Nebolí to, tak nech sa dajú zaočkovať," odkázal všetkým, ktorí váhajú. 

Deti to zvládajú lepšie ako niektorí dospelí

V nemocnici v Považskej Bystrici zdravotníci dnes začali očkovať už aj tie najmenšie deti. "Obdivuhodne to lepšie zvládajú, ako tí väčší, prídu pripravení, statoční, natešení," povedala detská sestra Daniela Macušová. Rodičia detí vo veku od 5-tich do jedenástich rokov prejavili o očkovanie svojich ratolestí veľký záujem. "Tam bude detská sestra aj detský lekár, teda tím, ktorý celoživotne pracuje s deťmi," konštatoval riaditeľ nemocnice v Žiline, Igor Steiner. A v ambulancii, vyhradenej pre detské očkovanie, zdravotníci nezabudli na bolestné v podobe sladkostí.

Zaočkovaných je viac ako 11 % detí od 5 do 17 rokov

V Bratislavskom vakcinačnom centre 6. januára zaočkovali 1 800 deti vo veku od 5-11 rokov, v pondelok ich budú očkovať opäť. "17. januára, ten čas je od 8:00 do 18:00," povedala hovorkyňa Lucia Forman. "Budeme prednostne očkovať len zaregistrované deti, ale určite je otvorená možnosť aj pre deti bez registrácie," doplnila informácie Forman. 

Najviac detí je zaočkovaných v Bratislavskom kraji

Rodičia sa najčastejšie na mieste lekárov pýtali na možné nežiadúce účinky po očkovaní, aj čo robiť či naopak nerobiť po očkovaní. V septembri agentúra AKO pre TV JOJ vypracovala prieskum koľko rodičov je ochotných dať svoje deti zaočkovať. Vtedy bolo za len asi 14 % rodičov. Dnes je na Slovensku vo veku od 5 do 17 rokov plne zaočkovaných cez 81 tisíc detí ,čo je 11 percent. Najviac ich je zatiaľ v Bratislavskom kraji a najmenej v Banskobystrickom. Čo sa týka detí vo veku od 5 do 11 prvú dávku vakcíny má cez 4 100 detí, najviac opäť v Bratislavskom kraji a najmenej v Trenčianskom kraji. 605 detí už dostalo aj tretiu dávku vakcíny. "Tretiu dávku dostali deti spadajúce pod kategóriu ohrozené, pre ktoré je pre ich zdravotný stav covid veľkým rizikom," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

U troch prípadov detí zaznamenali nežiadúce účinky

Štátny ústav pre kontrolu liečiv u detí vo veku od 5 do 11 rokov zaznamenal tri hlásenia nežiadúcich účinkov po očkovaní. Bolesť v mieste pichu a vyrážky na trupe. U jedného dieťaťa liečeného na epilepsiu epileptický záchvat. Čo sa týka vekovej kategórie 12 až 17 hlásení bolo 92. "Z počtu 76 nezávažných hlásení boli najčastejšie hlásené lokálne reakcie (bolesť, opuch, začervenanie v mieste aplikácie). Zvyšných 16 hlásení je závažných, napríklad myokarditída, odpadnutie alebo krátkodobá strata vedomia,"  informovala hovorkyňa ústavu, Magdaléna Jurkemíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy