Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nový režim v nemocniciach a zmena v testovaní: Pozrite si prehľad aktuálnych pandemických opatrení
Zdielať na

Nový režim v nemocniciach a zmena v testovaní: Pozrite si prehľad aktuálnych pandemických opatrení

BRATISLAVA / Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 sa znižuje, rovnako klesá aj počet nových prípadov nákazy. Ministerstvo zdravotníctva preto upravuje režim v nemocniciach, ale aj spôsob testovania či podmienky pre vstup do zdravotníckych zariadení. Opatrenia budú platné od 1. mája.

"Od 1.5 pristupujeme k rušeniu príkazov v nemocniciach. Opatrenia, ktoré boli doteraz zavedené, čo sa týka mobilizácie, budú ukončené," uviedol minister zdravotníctva, Vladimír Lengvarský. Pozitívni pacienti budú hospitalizovaní na štandardných oddeleniach, kde budú vytvorené špeciálne podmienky. 

Tí, ktorí budú mať primárnu diagnózu Covid-19, budú hospitalizovaní na infekčných, alebo pľúcnych oddeleniach nemocníc. 

"Zmeny, ktoré avizoval pán minister sú umožnené hlavne naďalej sa výraznejšie zlepšujúcou epidemickou situáciou," povedal Matej Mišík. Dodal, že naďalej klesá počet pacientov v nemocniciach. "Okolo 600 je s primárnou diagnózou Covid, kde sa blížime ku kapacitám infekčných oddelení a ten manažment pacientov pre nemocnice je zvládnuteľný, počet pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu je na počte pod 20," priblížil Matej Mišík z krízového manažmentu Ministerstva zdravotníctva SR.  Všetky varianty koronavírusu sú aktuálne na Slovensku subvariantu BA.2. 

Dereprofilizácia

  • Na každom oddelení alebo klinike vznikne minimálne 1 izolačná izba pre pacientov s ochorením COVID-19, u ktorých je primárnou diagnózou iné ochorenie
  • Pacienti s primárnym ochorením COVID-19 budú hospitalizovaní na infekčných oddeleniach alebo klinikách
  • Pacienti aktuálne hospitalizovaní na reprofilizovaných lôžkach budú až do ukončenia hospitalizácie umiestnení na reprofilizovaných lôžkach

Testovanie pred prevozom ZSS

  • Záchranná služba otestuje pacienta antigénovým testom, ktorého bude ošetrovať, ak má pacient klinické príznaky, alebo jeho klinický stav naznačuje podozrenie na ochorenie COVID-19 (testy dodá Ministerstvo zdravotníctva SR)
  • Ak pacient bude mať pozitívny výsledok, ale jeho zdravotný stav si nebude vyžadovať prevoz alebo hospitalizáciu, posádka mu odporučí kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára

Testovanie – PCR, LAMP, PoCT

  • Bezplatné testovanie bude možné už len pre osoby staršie ako 60 rokov, pre mladších len na základe indikácie lekárom (indikácia môže byť osobne, alebo telefonicky)
  • Samoplatcovia sa budú môcť prihlásiť u jednotlivých firiem, ktoré poskytujú služby testovania

Vstup k poskytovateľom

Ambulancie

  • Vstup nebude podmienený očkovaním ani testovaním
  • Povinný respirátor (okrem výnimiek ÚVZ SR)
  • Ak poskytovateľ vyžaduje test, testovanie vykoná priamo vo svojom zariadení

Hospitalizácia

  • Nerozlišuje sa, či ide o pacienta očkovaného/neočkovaného/testovaného
  • Indikácia na testovanie je v kompetencii lekára nemocnice
  • Ak nemocnica/zariadenie vyžaduje test, vykoná ho priamo vo svojom zdravotníckom zariadení

Doliečovacie zariadenia a kúpeľná liečba

  • Vstup nebude podmienený očkovaním ani testovaním
  • Ak poskytovateľ vyžaduje test, testovanie vykoná priamo vo svojom zariadení

Sprevádzajúce osoby pri hospitalizácii

  • Ich vstup nie je podmienený očkovaním alebo testovaním
  • Povinný respirátor (okrem výnimiek ÚVZ SR)
  • V prípade klinických príznakov môže poskytovateľ vo svojom zariadení otestovať túto osobu antigénovým testom (dodá ich MZ SR)

Návštevy v ústavných zdravotníckych zariadeniach

  • Riadia sa podľa prevádzkových možností zariadenia a vyhlášok ÚVZ SR
  • Zariadenie na svojom webe zverejní režim možných návštev
  • Vstup nie je podmienený očkovaním alebo testovaním
  • Povinný respirátor (okrem výnimiek ÚVZ SR)

Vstup zamestnancov poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na pracovisko

  • Nie je podmienený očkovaním alebo testovaním
  • Pri kontakte s pacientmi, návštevníkmi alebo klientmi je povinný respirátor
  • Ak sa u zamestnanca objavia klinické príznaky ochorenia, ústavné zdravotnícke zariadenie môže zamestnanca bezplatne otestovať antigénovým testom (dodá ich MZ SR)

Vstup žiakov stredných zdravotníckych škôl a vysokých škôl, pripravujúcich sa na výkon zdravotníckeho povolania, a ich pedagógov u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na pracovisko

  • Nie je podmienený očkovaním alebo testovaním
  • Ak sa u žiaka/študenta/učiteľa objavia klinické príznaky ochorenia, ústavné zdravotnícke zariadenie môže zamestnanca/žiaka/študenta bezplatne otestovať antigénovým testom (dodá ich MZ SR)

Vírus sa dostáva do štádia respiračných ochorení

Potvrdila to Ildikó Kukanová generálna riaditeľka sekcie riadenia krízových situácií v zdravotníctve, Ministerstva zdravotníctva SR. "To, čo bude najväčšia zmena z pohľadu testovacej stratégie je vypustenie potreby testovania PCR," povedala Kukanová. Nemá podľa nej opodstatnenie, ani z hľadiska samotnej liečby a nákladov.

Potvrdenie o prekonaní koronavírusu bude dostačujúce cez testy prístupné v lekárňach. Naďalej zostáva regulovaná cena 5 eur. Jediná dostupnosť PCR testovania zadarmo zostáva pre ľudí nad 60 rokov. Dostupnosť PCR, MOM-iek a odberových miest sa výrazne zmení. Testovanie v domácom prostredí bude možné cez tvár. 

Pri domácom testovaní budú využívať nové technológie

Na stránke korona.gov bude sprístupnené nasnímanie občianskeho preukazu a tváre. Akonáhle prejde k zhode, bude možné pokračovať ďalej v procese. Vzorka bude slinná. "Nie je potrebné žiadne kloktanie, žiadny výter," uviedla Kukanová. Dodala, že osobné informácie nebudú nikde zverejnené a nebudú sa posielať ďalej.

"Je vypracované aj veľmi jednoduché video, ktoré krok po kroku jednoducho ukazuje občanovi, akým spôsobom to môže urobiť," objasnila Ildikó Kukanová.

Skúmavku potom osoba zapečatí a vloží do zabezpečeného obalu. Následne ho vráti do lekárne. Skúmavka putuje potom ďalej do laboratória. Stránka korona.gov umožňuje pacientovi, aby videl, kde sa nachádza najbližšia lekáreň. 

Výter bude možné urobiť aj v ambulancii. "Predpokladáme, že to pôjde cez telemedicínu, aby pacient nemusel chodiť do ambulancie," povedala Kukanová. Je to podľa nej pohodlnejšie pre pacienta. Kombinácia samotestovania doma a testovania u lekára je podľa nej tá najlepšia. 

Odporúča však, aby pacient pri príznakoch respiračného ochorenia izoloval v domácom prostredí po dobu 5 dní. Akonáhle je indikované ochorenie lekárom nezávisle od veku, bude mať pacient nárok na vyšetrenie bez poplatku.

Dôležitá je zmena stránky korona.gov, kde nebude možné zadať príznaky pacienta, ale meno lekára, na základe ktorého bola indikácia stanovená a na základe ktorého má pacient nárok na bezplatný PCR test. 

Respirátory v nemocniciach ostanú dlhodobým odporúčaním

"Nemocnice sú miestom, kde máme rôzne vírusy a nástrahy, takže my budeme odporúčať, aby respirátory ostali súčasťou našej dlhodobej kultúry kvôli ochrane pacienta," uviedla Kukanová.

Ceny pre samoplatcov nereguluje Ministerstvo zdravotníctva SR, ale ide o trhovú reguláciu. Zníži sa potreba testovania, takže podľa Kukanovej predpokladajú, že sa trh prispôsobí prirodzene a začne silnejšia cenová politika týmto smerom. Bezplatný PCR test bol podľa nej na úkor finančných prostriedkov, ktoré mohli byť venované na iné úkony. "Týmto výrazne znižujeme aj cenu PCR testovania," dodala Kukanová. 

V Južnej Afrike dochádza k ďalšej vlne

Je to jesenná vlna, ktorá je spôsobená subvariantom omikronu BA.4 a BA.5. Vírus sa drží zatiaľ len v mutácii omikron. "Ak by sa to takto vyvíjalo, môžeme očakávať jedennú vlnu spôsobenú variantom omikron, tým pádom by nemusela byť taká dramatická. Zatiaľ je to ale v rovine špekulácií," uviedol Matej Mišík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy