Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Omikron začína paralyzovať služby: Ľudia sa nemôžu dostať k zásielkam, pošta zatvára niektoré pobočky
Zdielať na

Omikron začína paralyzovať služby: Ľudia sa nemôžu dostať k zásielkam, pošta zatvára niektoré pobočky

BRATISLAVA / Rýchle šírenie Omikronu už začína paralyzovať aj služby. Aktuálne sa to týka napríklad Slovenskej pošty. Vypadlo jej totiž už takmer 14% zamestnancov a tak niektoré pobočky musela zatvoriť. Pribúdajú preto sťažnosti ľudí, ktorí sa nevedia dostať k dôležitým zásielkam.

"To som sama prekvapená, ani neviem, ako teraz budem ďalej postupovať, že kto mi ten list dá. Mám tam dosť dôležitý list," hovorí miestna obyvateľka Lucia. "Zatvorenie pošty je až krajným riešením, a to pri malých poštách, kde pracuje jeden až dvaja ľudia," informuje hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. 

Problémom s doručovaním zásielok čelia aj obyvatelia obce Limbach pri Bratislave. Podľa starostky ich pošta funguje posledné dva týždne veľmi provizórne a posledné štyri dni je zatvorená úplne. "Je to pre ľudí veľmi ťažké, niečo dosiahnuť na tej pošte. Ísť si pre nejakú zásielku, keďže tam nikto nie je," hovorí starostka Limbachu Adriana Čechovičová. 

Opakovane narazila aj Lucia, ktorá miestnu poštu už nevyhnutne potrebuje. "Áno išla som, lebo mám tam zásielku a už som tu druhý deň a áno je zatvorená. Ale sama neviem, že prečo," tvrdí Lucia. 

Na vstupných dverách pošty takýto oznam chýbal. A rovnako tam nebolo ani to, dokedy je zatvorená. Skutočné dôvody prezradila až starostka Limbachu. "Vysvetlenie bolo, že majú covid a pracovníci tam nie sú," tvrdí Čechovičová. 

Slovenská pošta tvrdí, že sa usiluje, aby pobočky zostali v plynulej prevádzke. Priznáva ale, že Omikron sa šíri aj medzi jej ľuďmi. "K dnešnému dňu nám z takmer 12-tisíc zamestnancov vypadlo 1 654 ľudí, ktorí čerpajú PN, OČR alebo sú v karanténe," informuje Dorčáková. "Ľudia s tým majú problémy. Volajú aj k nám, pretože nemajú si ako vyzdvihnúť poštu. Dôležité je to aj s tými dôchodcami, ktorí sú a majú peniaze na pošte. Takže neviem, ako to oni riešia," hovorí Čechovičová. 

Starí ľudia majú pritom problém sa o tom aj dozvedieť. Obecný úrad v Limbachu to preto oznamuje rozhlasom a oznamom aj cez aplikáciu. To, kde si ľudia môžu vyzdvihnúť zásielku v čase, keď je ich pobočka zatvorená, musia podľa starostky zisťovať na centrálnej pošte. "Ak vôbec zistia, že tam tá zásielka je, keďže sa im nedoručí ten žltý lístok do schránky," hovorí Čechovičová. 

Úložnú dobu podľa pošty ešte predlžovať netreba. Priznáva však, že k zatvoreniu menších prevádzok môže dôjsť aj preto, aby mohli fungovať tie väčšie. "Využívame operatívnych zamestnancov, presúvame zamestnancov z iných pobočiek a v nutných prípadoch obmedzujeme otváracie hodiny," uviedla Dorčáková. 

Slovenská pošta tvrdí, že ani napriek aktuálnej vlne Omikronu a vysokému riziku zatvárania ich pobočiek, nemôže nastať situácia, že by sa klient nedostal k svojim zásielkam. Tie pri dlhšom zatvorení presúvajú na inú poštu. "Klientov zároveň vyzývame , aby boli chápaví a aby sa zdržali rôznych invektív voči zamestnancom, ktorí požadujú dodržiavanie opatrení," hovorí Dorčáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy