Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opatrenia sa budú uvoľňovať. Vláda odporúča povoliť hromadné podujatia s týmito pravidlami
Zdielať na

Opatrenia sa budú uvoľňovať. Vláda odporúča povoliť hromadné podujatia s týmito pravidlami

BRATISLAVA / Vláda schválila návrh odporúčaní opatrení hlavnému hygienikovi v oblasti hromadných podujatí. Vláda rozdelila hromadné podujatia do troch kategórií v závislosti od ich rizika. Opatrenia sú navrhované s platnosťou na národnej úrovni.

Opatrenia, ktoré dnes vláda schválila pre hromadné podujatia by oproti tým s 50 divákmi v hľadiskách priniesli výraznú zmenu. No stále platí, že sa na nich môžu zúčastniť len ľudia očkovaní alebo tí, ktorí covid prekonali. 

Hromadné podujatia budú rozdelené na tri kategórie. Podľa ich rizikovosti budú pre organizátorov a účastníkov platiť rozdielne kapacitné obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19. Vyplýva to z návrhu odporúčaní pre hlavného hygienika, ktoré na pondelkovom online rokovaní schválila Vláda SR. Kabinet Jánovi Mikasovi odporučil bezodkladne prijať vyhlášku, ktorá určí maximálny počet účastníkov podujatí.

Hromadné podujatia by sa mali rozdeliť na nízko rizikové, stredne rizikové a vysoko rizikové. Pri nízko rizikových podujatiach, ktorými sú označené také, kde je nosenie respirátora a sedenie povinné, zároveň nie je povolená konzumácia jedla či nápojov, spev či povzbudzovanie účastníkov, je maximálna kapacita určená na 100 osôb, respektíve maximálne 50 % kapacity priestoru. "Návrh polovičnej kapacity by sa nám už oplatil," povedal riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitra Jaroslav Dóczy. "My potrebujeme, aby bol ten koncept stály, pretože nechceme byť v napätí, čo nás zase čaká," povedal Pavol Smolka, Hudobné únia Slovenska. 

V rámci stredne rizikových podujatí, kde je povinné nosenie respirátora a fixné sedenie či státie, sa počet účastníkov obmedzí na 100 osôb alebo maximálne 25 % kapacity priestoru. Pri vysoko rizikových podujatiach, kde je nosenie respirátora obmedzené a je povolená konzumácia a podobne, je maximálna kapacita určená na 20 osôb, pričom zoznam účastníkov je povinný. Ide najmä o svadby, kary, oslavy, večierky, plesy či diskotéky.

Tu sa vyšlo v ústrety organizátorom hádzanárskych majstrovstiev Európy, ktorým hrozilo hranie bez divákov. "My sa z toho veľmi teším a dúfame, že nahradia plnú halu," povedal tréner hádzanárov Peter Kukučka. "Vláda racionálne zvážila, aby nerobila nejaké výnimky na hromadné podujatia len pre hádzanú. Keď sa podpíše vyhláška, tak všetky športy ba mali ísť v tomto režime," uviedol štátny tajomník ministerstva školstva pre šport Ivan Husár. 

No tak ako pri kultúre, aj v športe ešte ostáva množstvo nedoriešených vecí. Napríklad aj okolo amatérskeho športu či dostupnosti bazénov aj pre ľudí. O opatreniach na hromadných podujatiach by  mala rokovať aj koaličná rada. A pokiaľ ide o kultúru a šport, nie je vylúčené, že v stredu na vláde pribudnú ďalšie.

Oblasť Opatrenia 

Nízko rizikové hromadné podujatia (HP)

(nízko rizikové - s nosením respirátora, bez konzumácie, povinné sedenie, bez spevu a povzbudzovania a podobne)

OP
100 osôb (divákov), alebo maximálne 50% kapacity

Stredne rizikové hromadné podujatia (HP)

(stredne rizikové – s nosením respirátora, fixné sedenie alebo státie)

OP
100 osôb (divákov), alebo maximálne 25% kapacity

Vysoko rizikové hromadné podujatia (HP)
(vysoko rizikové – obmedzené nosenie respirátora, konzumácia a podobne)
Príklad: svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky, HP v prevádzkach verejného stravovania

OP+
Maximálne 20 osôb
Povinný zoznam účastníkov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy