Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zdravotníci dostanú menej peňazí z rozpočtu, zvažujú protesty a výpovede. Minister Lengvarský odletel na dovolenku
Zdielať na

Zdravotníci dostanú menej peňazí z rozpočtu, zvažujú protesty a výpovede. Minister Lengvarský odletel na dovolenku

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odletel privátnym lietadlom na luxusnú dovolenku do Ománu. A kým minister zdravotníctva išiel za oddychom do exotiky, zdravotníci na Slovensku sa pripravujú na ťažký rok. Stovky nám ich už tento rok odišli do zahraničia, iní sa chystajú. Tí, ktorí zostali, zvažujú protesty, aj hromadné výpovede.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa rozhodol osláviť Silvestra namiesto aktuálne mrzkého Slovenska v slnkom zaliatom exotickom Ománe. Informoval o tom týždenník Plus7dní. Rezort zdravotníctva tvrdí, že minister dodržiava všetky opatrenia. Podľa opozície, ale aj Igora Matoviča súčasná doba a pandemická situácia nie sú vhodné na exotickú dovolenku. 

S manželkou mal odletieť o 8. hodine ráno z bratislavského letiska. Podľa informácií zverejnených na stránke cestovnej kancelárie ide o osemdňový pobyt v päťhviezdičkovom hoteli pri mori. Klienti leteli súkromným letom - základná cena pobytu 3 285 eur. Minister sa tak zrejme nezúčastnil online rokovania vlády, ktoré bolo na poludnie. Šéf Slovenskej lekárskej komory Pavel Oravec nechcel ministrovu dovolenku počas blížiacej sa omikronovej hrozby komentovať. Bývalý minister zdravotníctva za Smer má však jasný názor. "Keď vláda odporúča obyvateľom, aby necestovali do zahraničia, tak je jej povinnosťou, aby to dodržiavala, dovolenka sa dá tráviť aj tu na našom krásnom Slovensku," vyjadril sa Richard Raši. "V dovolenke problém nevidím, skôr v destinácii. Mohol si dať radšej pizzu v Petržalke," komentoval konanie ministra lekár Peter Visolajský.

Na stránke cestovky uvádzajú, že celá dovolenka bude v bezpečnej bubline. V itinerári Bubo avizuje, že na mieste nájdu slnko a pláž a nikde nestriehne hygienik. Fellner telefón dnes nezdvíhal. Podľa aktuálnych pravidiel ministrovi bude stačiť po prílete na Slovensko negatívny test a nemusí ísť do karantény.

​Ďalšia očakávaná vlna pandémie spôsobená omicronom, nedostatok lekárov a sestier, menej peňazí do zdravotníctva, ale i platieb na poistencov štátu, začiatok reformy nemocníc. Toto všetko čaká na zdravotníctvo v budúcom roku. Najmä peniaze z rozpočtu budú podľa lekárov problémom. "To je rovnako ako keby sme išli škrtiť rozpočet armády počas vojny. To je nepredstaviteľné," uviedol Visolajský. 

Na nedostatok peňazí v systéme upozorňovali na jeseň i zástupcovia nemocníc. "To je niečo, čo nikto z nás nečakal a to je facka celému zdravotníctvu," uviedol Štefan Zelník, Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení. 

"Jednoznačne otáčame loď slovenského zdravotníctva smerom ku Ukrajine," uviedol Prezident Asociácie nemocníc Marián Petko. Každý rok sa to opakuje. Zdravotníci žiadajú viac peňazí, na konci sa to utrasie. Tentoraz však hovoria, že ubrať peniaze tam, kde kolabuje systém, je posledný klinec do rakvy.

Tento rok bol pre mnohých jedným z najťažších, miesto pracovania vo svojich odboroch robia covidovu medicínu, a miesto uznania a vďaky sú často kritizovaní a napádaní aj laickou verejnosťou. Preto sa ako minister rozhodli odísť zo Slovenska. Nie na dovolenku do Ománu, ale navždy a za prácou.

"V princípe slovenský lekár a zdravotník má dve možnosti. Buď dá výpoveď sám a odíde do Čiech, do Poľska, do Maďarska, kde ho s radosťou privítajú, alebo sa tomu postaviť a povedať že chceme zmenu k lepšiemu," povedal Visolajský. 

Už v septembri lekári upozornili vládu, že ak sa nezačne zaoberať jej požiadavkami, odmietnu pracovať nad povolené nadčasy. Čo by znamenalo zásadný problém a kolaps pre mnohé nemocnice. Po posledných týždňoch však uvažujú, že pristúpia k razantnejším krokom. "Potom všetkom, čo sa udialo minulé týždne, tak čoraz viac sa ozýva, aby sme spravili silnejší protest alebo sa vrátili k výpovediam, aké sme zažili v 2011," dodal Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy