Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Memorandum za lepšie zdravotníctvo žiada navýšiť kapacity ambulantných lekárov. To by malo pomôcť odbremeniť nemocnice
Zdielať na

Memorandum za lepšie zdravotníctvo žiada navýšiť kapacity ambulantných lekárov. To by malo pomôcť odbremeniť nemocnice

BANSKÁ BYSTRICA / Chcú posilniť ambulancie. Zástupcovia samospráv aj lekári sa v Banskej Bystrici stretli s ministrom zdravotníctva Lengvarským. Stoja sa iniciatívou Memorandum za lepšie zdravotníctvo. Žiadajú navýšiť kapacity ambulantných lekárov, ktorí by riešili pacientov skôr ako skončia v nemocniciach.

Majú obavy, že reforma zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Zástupcovia samospráv aj lekári stojaci Memorandom preto žiadajú oživenie ambulantného sektora. "Ide o fungovanie ambulantnej sféry, až potom sa môžeme baviť o redukcii lôžok, inak je to hazard s pacientom," povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

"Pokiaľ pacient nebude mať inú starostlivosť zabezpečenú nemôžme redukovať lôžka," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Iniciatíva žiada od ministra zmeny, ktoré by odbremenili lekárov od administratívnej záťaže a mali tak viac času na pacientov.

"Vo svete sa 80 percent pacientov lieči v ambulanciách," uviedol podpredseda BBSK Ondrej Lunter. "Aby bolo postarané v ambulanciách o pacientov, to je príčina prečo máme veľa nemocničných lôžok," povedal Visolajský. 

S ministerstvom sa dohodli na zapracovaní požiadaviek do návrhov, a rokovať budú aj budúci týždeň. "Dohodli sme sa, že zapracujeme kde budú požiadavky, ktoré iniciatíva požaduje," uviedol Lengvarský. 

"Nestačí nám prísľub, my sa staráme o pacientov v nemocniciach," dodal Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy