Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Polícia preveruje stovky falošných potvrdení o očkovaní proti covid-19
Zdielať na

Polícia preveruje stovky falošných potvrdení o očkovaní proti covid-19

BRATISLAVA / Slovenská lekárska komora rieši podozrenia z vystavovania falošných potvrdení v súvislosti s ochorením Covid 19. Ide o falošné lekárske správy o prekonaní choroby, o pozitívnych, či negatívnych testoch, dodržiavaní karantény alebo o podozrivé potvrdenia pre výnimky z nosenía rúšok.

Lekárska komora podľa informácií Televízie JOJ aktuálne preveruje dva konkrétne prípady. Nie je vylúčené, že ich po preskúmaní postúpi orgánom činným v trestnom konaní.

Podľa stanoviska SLK ide najmä o: 

  • lekárske správy o prekonaní choroby bez požadovaných dokladovaných náležitostí
  • potvrdenia o negatívnych alebo pozitívnych testoch
  • potvrdenia o dodržiavaní karantény, hoci osoba v karanténe nebola 
  • nepodložené potvrdenia o výnimke z nosenia rúšok
  • potvrdenia v súvislosti so školskou dochádzkou a prípadnou OČR rodiča
  • iné potvrdenia

Polícia sa podľa hovorcu zaoberá každým podnetom, o ktorom sa dozvie. "Doposiaľ evidujeme viac ako dvesto falošných potvrdení o očkovaní, všetky sú v štádiu preverovania," informoval hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Zároveň dodala, že na políciu sa môže obrátiť každý, kto má podozrenie z porušovania pravidiel alebo zo spáchania protiprávneho konania, aby sa obrátil na políciu. 

Televízia JOJ sa obrátila aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Úrad v stanovisku uviedol, že nerieši problematiku vydávanie, respektíve vystavovania potvrdení v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti. "V prípade, že z podania doručeného úradu vyplýva podozrenie na vydanie falošného potvrdenia, takéto podanie je podľa obsahu postúpené buď miestne príslušnému samosprávnemu kraju, Ministerstvu zdravotníctva SR, alebo Slovenskej lekárskej komore. Pandémia pre prípad falšovania zdravotníckych dokladov nemení zákonný postup z minulosti," uviedla v stanovisku hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Monika Hudecová. 

Slovenská lekárska komora uvedené falšovanie odsudzuje a súčasne žiada kompetentných o upresnenie: 

  • jednoznačne je nutné zverejniť, či izolovaný pozitívny antigénový test bude trvale zaznamenaný NCZI ako asyptomatická choroba bez ohľadu na pracovisko, ktoré realizuje test a bez ohľadu na pravosť dokumentácie
  • jednoznačne je nutné zverejniť, či neoprávnené uskutočnenie testov je trestný čin alebo priestupok a či jeho skutočne prítomná pozitivita/negativita je akceptovateľná pre vystavenie PN, OČR či pre vstup na pracovisko (niektorí lekári robia sériovo testovanie bez odsúhlaseniaÚVZ a odsúhlasených výrobcom testu)
  • je nutné upresniť, dokedy je oprávnená PN a OČR vydaný "nefalšujúcim" lekárom na základe falošného potvrdenia testu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy