Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V koalícii sa stále častejšie hovorí o povinnom očkovaní. Opozícia odkazuje motivovať, ale neprikazovať
Zdielať na

V koalícii sa stále častejšie hovorí o povinnom očkovaní. Opozícia odkazuje motivovať, ale neprikazovať

BRATISLAVA / Ako dopadne debata o motivačných 500 eurách za očkovanie ešte nie je jasné. Už teraz sa v koalícii skloňuje povinné očkovanie. Najmä pre rizikovú skupinu nad 55 rokov. Opozícia odkazuje motivovať, ale neprikazovať. Český prezident Zeman vyhlásil, že povinné očkovanie je podľa neho jediným riešením. Výzvu na očkovanie podporili aj ostatní prezidenti V4, vrátane Zuzany Čaputovej.

"U nás končia pacienti, ktorí tu končiť nemuseli, keby sa dali zaočkovať a tak by to riziko eliminovali na maximum," konštatoval generálny riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč. Tesne po tom premiér Heger oznámil, že vážne uvažuje o povinnom očkovaní pre rizikovú skupinu. "Ja už diskutujem a hľadám riešenie, ktoré by by bolo ústavné. Chcel by som to potom aj predložiť ako návrh na povinné očkovanie pre túto vekovú skupinu obyvateľstva," vyjadril sa premiér Eduard Heger. Prešlo deväť dní a žiadne riešenie v koalícii na stole zatiaľ nie je.

Paradoxne Matovič prichádza s návrhom 500 eur pre dôchodcov, aby sa dali zaočkovať. "My si na to, čo dáme dôchodcom, veľmi dobre zarobíme tým, že ušetríme výdavky na ich zdravotnú starostlivosť, na ekonomické škody, na dlhé lockdowny a ďalšie lockdowny," povedal minister financií Igor Matovič. Podľa niektorých práve oznámenie 500 eur poukážok a zavedenie celoplošného lockdownu môže byť dôvodom toho, že kým minulý víkend záujem o očkovanie rástol, tento víkend to bolo zasa menej. "Do lockdownu hodila rovnako všetkých, očkovaných aj neočkovaných bez akéhokoľvek rozdielu. V podstate túto negatívnu motiváciu sa očkovať vzala a, bohužiaľ, sa deje presne to, čo sme očakávali a to, načo sme upozorňovali," reagovala predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR, Jana Bittó Cigániková. 

Úvahy o povinnom očkovaní pre rizikové skupiny nad 55 rokov už naznačil aj minister zdravotníctva s dovetkom, že si nevie predstaviť jeho vymáhanie.
K očkovaniu vyzvali aj bývalý prezidenti Slovenskej republiky no a pozitívny na ochorenie Covid-19 je aj prezident Miloš Zeman, ktorý poslal jasný odkaz, že krajiny Vyšehradu by podľa neho mali uvažovať o povinnom očkovaní a je to podľa neho jediná cesta ako z pandémie a lockdownov von. Naši politici zatiaľ toto pripúšťajú opatrne a s úvahou, že len ak by nezabrala ani finančná motivácia. "Podporíme aj finančnú motiváciu k očkovaniu, ak má pomôcť. A ak ani toto nepomôže, tak budeme podporovať aj povinné očkovanie u staršej kategórie ľudí," oznámila ministerka Veronika Remišová. "Očkovanie má byť dobrovoľné. Absolútne dobrovoľné. My sme zaočkovaní, my každému doporučujeme sa dať očkovať. Neustúpime, očkovanie musí byť dobrovoľné," reagoval predseda parlamentu Boris Kollár. 

"Dnes, ak by som bol predseda vlády, tak na základe toho ako vidím, že to funguje, nikdy by som si netrúfol predložiť na vládu návrh na povinné očkovanie ľudí," povedal predseda strany HLAS-SD, Peter Pellegrini. "Keby sa nám to podarilo vyriešilo by to okamžite problém a už by neboli potrebné žiadne lockdowny, ani nič podobné," povedala Jana Bittó Cigániková. 

Pravdou ale je, že jednotné názory nie sú ani v jednotlivých politických stranách. "Jednoducho čím viac budeme tlačiť, tým väčší odpor vyvoláme medzi ľuďmi a potom čo?" pýta sa Jana Bittó Cigániková. "Ale ja si myslím, že toto je tá správna cesta, ale tu treba veľmi dobre zvážiť tú vekovú hranicu, ale ja si viem predstaviť, že by to bolo povinné od 12 rokov," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy