Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matovič chce rozdávať 500 eur za očkovanie. Sulík hovorí o porušení koaličnej zmluvy
Zdielať na

Matovič chce rozdávať 500 eur za očkovanie. Sulík hovorí o porušení koaličnej zmluvy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štát chce poskytnúť 500 miliónov eur prevádzkam, ktoré utrpeli škody počas pandémie ochorenia COVID-19. Toto riešenie navrhol minister financií Igor Matovič na piatkovej tlačovej konferencii. Peniaze sa k nim majú dostať cez zaočkovaných dôchodcov, ich deti či vnúčatá, ktorí použijú 500 eurové poukazy vo vybraných podnikoch a službách.

Má sa to týkať hotelov, penziónov, reštaurácií a kaviarní, ďalej tiež divadiel, galérií a kín v rámci kultúrnych podujatí. Tretí sektor, ktorý chce Matovič podporiť, zahŕňa poskytovanie služieb aké ponúkajú kaderníctvá, kozmetické a masérske salóny, aquaparky, wellness centrá, posilňovne a športové kluby.

Cieľom je podporiť očkovanie u približne 380-tisíc Slovákov vo veku nad 60 rokov, ktorí v súvislosti s ochorením COVID-19 patria medzi rizikové skupiny. Matovič očakáva, že by sme na konci kampane mohli mať milión zaočkovaných dôchodcov. Jeho návrh podporuje aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár, nakoľko jeho strana Sme rodina je proti povinnému očkovaniu, ktoré viacerí odborníci časom zvažujú.

Richard Sulík hovorí o porušení koaličnej zmluvy

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) porušil dohodu z ostatnej koaličnej rady. Je o tom presvedčená strana Sloboda a Solidarita (SaS). "Mrzí nás, že Igor Matovič porušil dohodu z poslednej koaličnej rady. Strana SaS súhlasila s odmenou 150 eur, ďalšie navýšenie sme vetovali. Dohoda na koaličnej rade bola, že sa budeme o tom ešte v koalícii rozprávať,“ reagoval na dnešnú tlačovú besedu Igora Matoviča a Borisa Kolára (Sme rodina) hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Podpredseda strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Erik Tomáš vyzval ministra financií, že ak „zrazu naozaj našiel" v štátnej kase 500 miliónov eur, nech ich vyplatí dôchodcom na ruku a bez akýchkoľvek podmienok, či už v podobe plnohodnotného 13. dôchodku, alebo kompenzačného príspevku. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy