Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
VIDEO: Ako sa technickou chybou dostal do vysielania zelený pacient na covid oddelení
Zdielať na

VIDEO: Ako sa technickou chybou dostal do vysielania zelený pacient na covid oddelení

BRATISLAVA / Mnohým sa mohlo zdať, že v reportáži TV JOJ išlo o figurínu, a tak vznikol hoax o figurínach na covid oddeleniach. Takto vznikol hoax, ktorého sa chytila antivaxerská scéna. Došlo k technickej chybe, ktorá skreslila farby v spomínanej reportáži, tým pádom sa mohlo zdať, že pacient na zábere nie je reálny.

Hoax, ktorý bol internetom šírený od 17. novembra dosiahol desaťtisícové zdieľania. Ľudia pod príspevkom píšu, že na obrázku sú figuríny a celá situácia nie je reálna. 

noviny.sk

​K tomuto problému prišlo úplne jednoducho. Pri spracovávaní kompletnej reportáži došlo k technickej chybe, a tak sa môže zdať, že obraz má zelenšie odtiene. Na záberoch chýbajú iné farby ako je červená, ružová a modrá. Na porovnávacom obrázku sú zmeny viditeľné hneď na prvý pohľad. Iná farba lôžka, perín, vedra a tiež farba papiera. 

Dôležitým detailom sú aj zelené čiary, ktoré sú prítomné na všetkých záberoch z covidového oddelenia. Rozdiel je viditeľný na celom zábere, nielen na samotnom pacientovi. Zmenu farby vidieť na celom vybavení nemocničnej izby. 

"Zábery boli natočené priamo kamerou v nemocnici. Použité zábery boli nahraté v inom formáte, ktoré sa v programe objavili zelené, bez použitia červenej a oranžovej farby. Celý problém len vznikol na základe zlého prečítania natočeného materiálu," komentoval problém kameraman TV JOJ.  

Vyjadrenie poskytlo aj vedenie nemocnice. "Zábery použité v reportáži TV JOJ, odvysielanej 17.11.2021 vo večerných novinách, boli poskytnuté TV JOJ v decembri 2020 a pochádzajú z nášho COVID oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Video zachytáva reálnych pacientov avšak pod rúškom anonymity, ich identita zostáva utajená. Na strane TV JOJ pravdepodobne nastal technický problém a preto je celý obraz posunutý do zelenej farby. V dôsledku tohto technického problému a opuchnutých nôh pacienta sa obraz javí akoby pacient nemal prsty. Pacient je reálny."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy