Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nový variant delty plus je už aj na Slovensku. Potvrdili osem prípadov
Zdielať na

Nový variant delty plus je už aj na Slovensku. Potvrdili osem prípadov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na Slovensku bol v pozitívnych vzorkách na vírus SARS-CoV-2 sekvenovaním potvrdený subvariant delty AY.4.2. ktorému sa hovorí aj delta plus. Ide o osem prípadov z celkovo 2681 osekvenovaných pozitívnych vzoriek za mesiac október 2021.

Faktorom prenosu bol kontakt s pozitívne testovanými osobami. Sedem osôb s potvrdeným subvariantom bolo neočkovaných, jedna osoba bola očkovaná.

Subvariant delty AY.4.2 sa predbežne podľa dostupných informácií javí o 10-15 % infekčnejší ako materská línia. Epidemiológovia majú situáciu pod dohľadom a vlastnosti i šírenie tohto subvariantu budú dôkladne monitorovať.

Na sekvenovaní vzoriek sa podieľali laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Martinské centrum pre biomedicínu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

O novom variante delty plus hovorila už včera, 4.11. epidemiologička a prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti, Zuzana Krištúfková. V Novinách o 12 pre TV JOJ uviedla, že "Každý, kto nebol očkovaný alebo neprekonal COVID, si musí uvedomiť, že sa deltou nakazí a potom už bude záležať len na jeho organizme, ako sa s ňou vysporiada." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy