Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vo viacerých európskych krajinách majú politickí lídri odvahu a sprísnili kontrolu OTP, u nás je zatiaľ ticho
Zdielať na

Vo viacerých európskych krajinách majú politickí lídri odvahu a sprísnili kontrolu OTP, u nás je zatiaľ ticho

BRATISLAVA / Viaceré európske krajiny v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu pristupujú k ďalším prísnejším opatreniam. Dotknú sa aj desiatok tisícov Slovákov, ktorí pracujú v Rakúsku, či v Luxembursku.

V Rakúsku bez jedného z platných OTP potvrdení ich od 1. novembra do zamestnania nepustia ľudí. Nové pravidlá sa dotknú aj takmer 50-tisíc Slovákov, pracujúcich v Rakúsku. To sa pre tento krok rozhodlo kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii v krajine, pričom zaočkovaných je aktuálne 62% Rakúšanov.

"Podobný režim má už dávnejšie zriadené Francúzsko a Taliansko a Luxembursko. A takisto sa uvažuje o tom, že by niektoré ďalšie krajiny k takémuto režimu mohli pristúpiť. Naposledy som podobné úvahy zachytil aj v ČR," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

V americkom NYC si musí vziať neplatené voľno až 9 000 zamestnancov, ktorí sa odmietli dať zaočkovať. Vedenie mesta nariadilo od 1. novembra povinné očkovanie proti Covidu všetkým zamestnancom verejného sektora vrátane policajtov a hasičov. Aktuálne ich je zaočkovaných 91%. "Vráťte sa späť do práce. Potrebujeme každého jedného z vás. Avšak musíte byť očkovaní, aby všetci boli v bezpečí. Bezpečnosť je prvoradá," odkázal všetkých starosta New Yorku, Bill de Blasio. 

Podobný návrh už prišiel aj od asociácie zamestnávateľských zväzov na Slovensku. "My sme navrhovali ešte pred asi mesiacom, aby bola daná možnosť zamestnávateľa rozhodnúť, aby nariadili povinné očkovanie," informoval Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov na Slovensku. V rámci toho padol aj menej striktný návrh a teda možnosť kontrola OTP potvrdení u zamestnancov pri vstupe do zamestnania, tak ako to je v iných vyspelých krajinách. "A vtedy bolo prisľúbené zo strany Ministerstva práce, že budú hľadať riešenia. A pokúsia sa to zapracovať tak, aby to bolo legislatívne čisté. Ale podľa nášho názoru sa to neposunulo nikam," uzavrel Rastislav Machunka. A v podstate tieto slová potvrdil aj samotný premiér. "Tá diskusia ohľadom tých opatrení prebieha, ale ja by som tak povedal, že keď bude posun tak, samozrejme, dáme vedieť," konštatoval premiér Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy