Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Toto sú nové podmienky pre príchod na Slovensko. Mení sa dĺžka karantény, ale aj registrácia
Zdielať na

Toto sú nové podmienky pre príchod na Slovensko. Mení sa dĺžka karantény, ale aj registrácia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra zverejnilo zmeny v podmienkach pre vstup na územie Slovenskej republiky. Týkajú sa dĺžky karantény či registrácie cez eHranicu, bez PCR testu sa do krajiny dostanete zo Spojených arabských emirátov.

Veková hranica, od ktorej je nutné sa pri príchode na Slovensko registrovať cez portál eHranica bude posunutá na 12 rokov a 2 mesiace veku dieťaťa. Po približne 60 dňoch by si totiž telo malo vybudovať potrebné protilátky po očkovaní. Dĺžka karantény po vstupe do krajiny sa zároveň zjednocuje s tou, ktorú je nutné podstúpiť pri kontakte s infikovanou osobou. To znamená, že ak prídete z rizikovej krajiny, v izolácii pobudnete desať dní, po prípade sa skončí s obdržaním negatívneho výsledku PCR testu vykonaného najneskôr v piaty deň.

Nasledujú zmeny, ktoré zrejme na vlastnej koži nepocítite, no môžu vás zaskočiť pri istých špecifických situáciách. Národný certifikát krajiny nenachádzajúcej sa v Európskej únii musí byť napísaný aj v angličtine, pričom je nutné, aby obsahoval meno a priezvisko držiteľa, jeho dátum narodenia, názov vakcíny spolu s jej výrobcom a údaje o očkovaní.

Bez PCR testu sa do krajiny dostanete zo Spojených arabských emirátov a povinná karanténa sa nebude vzťahovať na vodičov, ktorí si sem prídu vybaviť pracovné povolenie.

Všetky zmeny budú v platnosti od piatka, 15.10.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy