Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Situácia na hraniciach je naďalej kritická. Pendleri sa zatiaľ s ministrom nedohodli
Zdielať na

Situácia na hraniciach je naďalej kritická. Pendleri sa zatiaľ s ministrom nedohodli

SLOVENSKO / Pondelňajšie uzavretie malých hraničných priechodov vyvolalo v pohraničí napätie. Na mnohých miestach ľudia protestovali a snažili sa zábrany dokonca odstrániť. Dramatické to bolo najmä na slovensko-českom priechode v Hornom Srní. Tam musela zasahovať polícia a priamo na mieste zadržali aj poslanca parlamentu Petra Krupu. Mal napadnúť jedného z policajtov. problém pendlerov zatiaľ vyriešený nie je.

Ľudia, ktorí sem prišli protestovať proti zatvoreniu hraničného priechodu sa rozhodli, že ho sprejazdnia sami. O zátarasách na obecnom pozemku sa starosta dozvedel až od ľudí. Ich snahu dať betóny preč chceli zmariť policajti. Situácia sa začala vyostrovať.

Medzi miestnymi sa ocitli aj prívrženci opozičnej ĽSNS

Poslanec parlamentu Peter Krupa sedel na zemi, pri nohách zasahujúceho policajta. Ten voči nemu zrazu zasiahol. "Poslanec zaútočil na policajtov, tí si vykonávali svoju prácu," hovorí minister vnútra Roman Mikulec. Policajti tvrdia, že postupovali podľa zákona. Naopak poslanec prišiel na tlačovú konferenciu s obviazanou rukou a jeho stranícky šéf tvrdil, že on nikoho nenapadol a na policajtov podávajú trestné oznámenie. Spolu s ďalším mužom strávil v policajnej cele päť hodín. 

V Hornom Srní už vládne relatívny pokoj

Zátarasy zostali na svojom mieste. Každý deň na Moravu za prácou dochádzalo z Horného Srnia asi 50 ľudí. Teraz nemajú kade. Niektorí začali zátarasy obchádzať po lúke. Ľudia tovar prekladajú cez betóny na ceste. Miestni sú nahnevaní a so zátarasami sa nevedia zmieriť. Nie je vylúčené, že včerajší protest sa tu čoskoro zopakuje. "Ťaží ich to, nemôžu ísť do roboty," hovorí starosta Jozef Húserka. 

Pendleri sa s ministrom nedohodli

Od piatku sa bude musieť každý nezaočkovaný pendler preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako sedem dní. A platiť si to bude musieť z vlastného vrecka. V prípade štvorčlennej neozaočkovanej rodiny sa táto suma môže vyšplhať na takmer tisíc EUR mesačne. Zástupcovia pendlerov rokovali priamo s ministrom zdravotníctva, no ľady sa zatiaľ nepohli. A tak hrozí, že v piatok zrejme opäť zablokujú hraničné priechody.

V stredu o 14.00 boli pendleri pozvaní na rokovanie ministerstva zdravotníctva

Kým zaočkovaní pendleri, hoci len prvou dávkou, nemajú žiadne obmedzenia, od piatka ráno musia všetci nezačkovaní pendleri podstúpiť každých 7 dní na vlastné náklady PCR testy. Pendeleri nechcú byť znevýhodňovaní v porovnaní s ostatnými Slovákmi. "Toto nie je o očkovaní, aj v našej skupine sú takí aj onakí, je to o tom, že chcem, aby sa na nás nazeralo, ako na občanov z vnútrozemia, pretože sa nepohybujeme v rizikovejších regiónoch," hovorí jeden z pendlerov. 

Minister zdravotníctva pendlerov osobne vypočul a v pondelok predloží na koaličnej rade návrh, aby niekoľko PCR testov bolo nezaočkovaným pendlerom preplácaných. "To znamená, že ľudia, ktorí by neboli očkovaní, by mali možnosť bezplatného PCR testu hovorí sa o čísle dva až päť," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Samotný minister Lengvarský pripustil, že vyhláška sa môže ešte meniť

"Áno, je to možné," hovorí Lengvarský. "Nepredbiehajme prosím udalosti, pozrime sa na to aj, čo si štát môže dovoliť, aké sú podmienky a tak ďalej všetko zverejníme včas," hovorí predseda vlády SR Eduard Heger. Skupinke pendlerov na ministerstve zdravotníctva nevoňala ani ponuka čiastočnej kompenzácie nákladov na PCR testy zo strany štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy