Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Okrem dovoleniek sú v lete populárne hromadné podujatia. Aké bude kultúrne leto?
Zdielať na

Okrem dovoleniek sú v lete populárne hromadné podujatia. Aké bude kultúrne leto?

BRATISLAVA / Napriek tomu, že situácia sa u nás zlepšuje, pre obavy z Delta variantu koronavírusu sa u nás kultúrne aj športové podujatia organizujú ešte stále v prísnejšom režime. Kapacity sú obmedzené a to aj v prípade, že sa okres nachádza v zelenej farbe. V zahraničí, kde je priaznivá situácia, pritom od obmedzovania počtu ľudí postupne upúšťajú.

Broadway v sobotu hostil na koncerte Bruca Springsteena viac ako 1 700 ľudí, podmienkou pre vstup bolo preukázať sa okrem zakúpenej vstupenky aj plným zaočkovaním.

Tisícky ľudí na koncertoch u nás aktuálne nehrozia ani v najlepších zelených okresoch. Vonkajší limit pre počet ľudí je 1 000, pre interiér len 500 a či na podujatie potrebujete test, organizátori podujatí sami nevedia. "Ten kľúč je nastavený veľmi nejasne. Aj pre nás a pre ľudí už totálne," konštatoval manažér Richarda Müllera, Adnan Hamzič. "My na podujatiach Pohoda Underground, čo je vlastne 5 festivalov s kapacitou 1 000 ľudí 5 dní po sebe testovať budeme. Pretože sa riadime vyhláškou MZ, ktoré zaradilo kultúrne podujatia medzi mimoriadne rizikové podujatia a tam sa zaviedlo aj testovanie," informoval organizátor hudobného festivalu Pohoda, Michal Kaščák. Existuje však ešte jedno platné nariadenie, resp. vyhláška UVZ a tou sa odporúča riadiť aj Ministerstvo kultúry. "Testovacia stratégia pri hromadných podujatiach vychádza z národného COVID automatu a aktuálneho znenia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa aktuálneho stavu rozdelenia okresov žiadne kultúrne podujatie nepodlieha povinnosti osobitného testu na ochorenie COVID 19," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová. "Čiže v podstate existujú dve nariadenia, každé je mierne iné a my sme si sami vybrali to prísnejšie," uviedol Michal Kaščák.

Organizátori podujatí ako aj samotní umelci pritom tvrdia, že systém sa dá zjednodušiť a to s dôrazom, že na prvom mieste je bezpečnosť. "V podstate keby ten kľúč bol v podstate jednoduchý, že tí, ktorí sú zaočkovaní, resp. tí ktorí majú test tak môžu prísť na koncert lebo sú bezpeční a ten počet ľudí, by mohol byť neobmedzený," vyjadril sa manažér Adnan Hamzič. 

"Ak je okres v zelenom pásme, ak sa divák preukáže negatívnym testom alebo očkovaním tak nevidím dôvod prečo by sme mali obmedzovať amfiteátre, či iné veľké verejné priestory," myslí si spevák a hudobník Ondrej Kandráč. Plné tribúny môžeme aktuálne sledovať aj počas zápasov Majstrovstiev Európy vo futbale v Budapešti. Na štadión sa však dostanete len s negatívnym PCR testom starým maximálne 72 hodín alebo potvrdením o plnom zaočkovaní. "Ten nepomer, ktorý vidíme napr. na ME a vidíme v prístupe k umeleckým podujatiam je z môjho pohľadu obrovský a nepochopiteľný," reagoval organizátor festivalu Michal Kaščák. Kapacitné limity od 1.júla úplne ruší napr. aj Rakúsko. Na kultúrne akcie nad 100 hostí sa ale dostanete len s negatívnym testom, dokladom o očkovaní alebo o prekonaní Covidu -19. To by mala byť podľa organizátorov aj naša cesta. "Očkovanie výrazne znižuje riziko a prenos ochorenia a testovanie takisto, čiže táto kombinácia je ideálna," uzavrel Michal Kaščák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy