Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mnohým MOMkám na Slovensku sa končia zmluvy, ZMOS ani Únia miest nevedia, čo bude nasledovať
Zdielať na

Mnohým MOMkám na Slovensku sa končia zmluvy, ZMOS ani Únia miest nevedia, čo bude nasledovať

BRATISLAVA / Pokiaľ sa ľudia chceli a potrebovali otestovať na koronavírus, na Slovensku mali k dispozícii približne 600 mobilných odberových miest. Mali a budú mať ešte zajtra. Od štvrtka, 1. júla, sa to zmení, pretože MOM - kám sa končí zmluva so štátom. Dostupných informácií o tom, ako to bude ďalej fungovať, je málo. Podľa stránky korona.gov.sk a ministerstva zdravotníctva bude testovanie možné v necelej stovke odberových miest a má byť bezplatné pri podozrení na nákazu alebo po odporúčaní lekárom, ostatní si zaplatia.

Niekoľko stoviek mobilných odberových miest už na konci júna končí, ale mnohí ľudia nevedia, ako to bude ďalej. "Nevieme a nemáme informácie ako to bude," konštatoval riaditeľ Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí. Z dostupných informácií zo zhruba 600 momiek v súčasnosti zostane ledva stovka. Či sa na nich budú podieľať aj samosprávy, nie je jasné. "My máme systém stále k dispozícii, je už vecou štátu ako nastaví momky a či prejaví záujem," povedal Michal Kaliňák. 

Otestovať sa od 1. júla bude možné v zariadeniach poskytovateľov zdravotnej starostlivosti po požiadaní cez portál korona.gov.sk. V tzv. indikovaných prípadoch bude test bezplatný, ostatní si test zaplatia. Niektoré regióny a mestá už majú odberné miesta vyriešené, iné ešte nie. 

V Trenčíne si zo zatvárania momiek ťažkú hlavu nerobia. Podľa primátora situáciu zvládnu

"Čím viac ľudí sa bude očkovať, tým bude lepšie," reagoval Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín. Podľa primátora Trenčína bola prevádzka mobilných odberových miest veľkou záťažou pre štátny rozpočet. "MOMky boli veľký biznis pre tých, ktorí ich prevádzkovali napriek tomu, že to bola milá služba," uviedol Rybníček. Testovanie by mali podľa slov prevádzkovať polikliniky a nemocnice. Trenčianska fakultná nemocnica vyšla ľuďom v tomto smere v ústrety. "Fakultná nemocnica Trenčín testuje PCR testami a od 1.7 plánujeme spustiť testovanie pre verejnosť formou antigénových testov pre samoplatcov," informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová. 

V Humennom postupne končia takmer všetky MOM. Od 1. júla už bude k dispozícii iba jedno na Starinskej ulici. Po ukončení zmluvy s Ministerstvom zdravotníctva SR testy musia nakúpiť za vlastné peniaze. Napriek tomu sa rozhodli pokračovať, keďže práve teraz očakávajú zvýšený záujem ľudí. "Pre všetkých, ktorí budú cestovať do zahraničia a budú potrebovať test, chystajú sa na hromadné podujatie," vymenovala dôvody vyššieho záujmu koordinátorka MOM ZSS Alena Mochnáčová. Okrem antigenového testu ponúkajú aj PCR test zo slín a navyše sa záujemcom snažia vyjsť maximálne v ústrety aj čo sa týka certifikátov. Tie môžu byť i v anglickom, nemeckom či maďarskom jazyku.


Čo sa týka mobilných odberových miest, rázne zmeny čakajú aj ľudí v Žilinskom kraji. "V žilinskom kraji sme mali 104 MOMiek, ktoré sme mali právo skontrolovať, ale celkovo bolo toho okolo 260 momiek," konštatovala počet riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK, Silvia Pekarčíková. Riaditeľka odboru zdravotníctva žilinskej župy už vie presné číslo, koľko mobilných odberových miest ostane v kraji po zredukovaní. "Malo byť v žilinskom kraji 16 MOM pre PCR," informovala Pekarčíková. Podľa predstaviteľov župy by bolo dobré, ak by mali v nastávajúcom období svoje mobilné odberové miesta nemocnice v tomto kraji. A taktiež, aby ľudí vo svojich ambulanciách testovali praktickí lekári. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy