Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vojna bezpečnostných zložiek štátu. Výsledkom najnovšieho zásahu bolo zaistenie spisov z najcitlivejších káuz
Zdielať na

Vojna bezpečnostných zložiek štátu. Výsledkom najnovšieho zásahu bolo zaistenie spisov z najcitlivejších káuz

BRATISLAVA / Vojna bezpečnostných zložiek štátu. Takto popisovali politici razie národnej kriminálnej agentúry voči inšpekcii ministerstva vnútra a naopak. Výsledkom najnovšieho zásahu bolo zaistenie spisov z najcitlivejších káuz. Krajská prokuratúra v Bratislave v tejto súvislosti odhalila ďalšie podrobnosti.

Štvrtok, tretí jún. NAKA si priamo do úradu prišla pre šéfa policajnej inšpekcie. Obvineného zo zneužitia právomoci a korupcie. Presne týždeň po tom, štvrtok 10. jún. Inšpekcia naklusala na NAKU a vyžiadala si živé spisy.

Išlo o prípady, ktoré spadajú pod elitný vyšetrovací tím s názvom Očistec. Ten sa opakovane dostal pod paľbu kritiky najmä zo strany politikov. Vyčítajú mu, že pracuje výhradne na systéme výpovedí spolupracujúcich svedkov. Tie majú byť dohodnuté tak, aby sedeli do vopred pripraveného scenára. V medializovanej správe SIS sa dokonca píše o dôkazoch, ktoré tieto teórie podporujú. "Slovenská informačná služba získala informácie, ktoré sú procesne využiteľné," povedal šéf SIS, Michal Aláč 3. júna. To, či vyšetrovatelia manipulujú vyšetrovanie citlivých káuz teda vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra. Zastrešuje to krajská prokuratúra v Bratislave. Jej šéf nepovedal, či majú k dispozícii aj spomínané dôkazy od SIS. 


Odňatie spisov NAKE zaujalo aj generálneho prokurátora. Nariadil kontrolu, či bol postup v poriadku. Tu je výsledok. "Bol v súlade s trestným poriadkom," povedal prokurátor Rastislav Remeta. Inšpekcia totiž spisy žiadala už v marci. Teda dávno pred tým, než sa správa SIS čítala v parlamente. Podľa prokuratúry ale NAKA odmietala spisy vydať. A tak došlo až k razii priamo na NAKE. "Dokonca v jednom prípade až k vydaniu príkazu na prehliadku iných priestorov a pozemkov a takto zaistiť originál vyšetrovacieho spisu. Išlo o vec obvineného Vladimíra P.," informoval prokurátor Remeta. Prípad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského je zároveň jediným, ktorý prokuratúra konkretizovala. Celkovo odobrali 4 kópie spisov a 3 originály. Tie už vrátili späť, vyšetrovateľom NAKA. Na prípade naďalej pracuje špeciálny vyšetrovací tím. Prokuratúra zatiaľ o prípadných výsledkoch vyšetrovania mlčí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy