Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pracovníci kontrolného chemického laboratória zasahovali v okolí vagóna, z ktorého unikala neznáma látka
Zdielať na

Pracovníci kontrolného chemického laboratória zasahovali v okolí vagóna, z ktorého unikala neznáma látka

RIMAVSKÁ SOBOTA / Do areálu jednej z firiem v Rimavskej Sobote smerovali pracovníci kontrolného chemického laboratória. Z vagónu s kyselinou totiž unikal žltý zapáchajúci dym. V ovzduší namerali zvýšené hodnoty oxidu dusičnatého.

V rimavskosobotskej firme, ktorá sa zaoberá zberom a likvidáciou rôznych druhov odpadov, a to najmä nebezpečného, zasahovali hasiči. Z jednej z cisterien totiž začal unikať žltý zapáchajúci dym. "Do príchodu havarijného družstva sme vagón ochladzovali, aby nedošlo k prípadnému prehriatiu vagóna," informuje riadiaci dôstojník HaZZ RS Martin Babic. 

Vo vagóne pravdepodobne zreagovala kyselina

Hasiči svojimi prístrojmi v okolí niekoľkých metrov zistili zhoršenie kvality ovzdušia. Na miesto povolali aj ekologické vozidlo, ako aj hasičskú sanitku z Banskej Bystrice. Do areálu firmy smerovali aj pracovníci kontrolného chemického laboratória zo Slovenskej Ľupče. Vstup do firmy uzatvorili, strážili ho policajti.

Chemici zistili, že do ovzdušia sa odparuje oxid dusičitý

Jeho zvýšené hodnoty namerali asi 50 metrov od vagóna. Vykonali viacero meraní, hodnoty postupne klesali. Havarijný tím firmy prečerpával kyselinu z vagóna do ďalších nádob, hasiči vagón po celý čas ochladzovali. Vedenie firmy sa k udalosti zatiaľ nevyjadrilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy