Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister vnútra Roman Mikulec vo Viedni prevzal predsedníctvo siete ATLAS
Zdielať na

Minister vnútra Roman Mikulec vo Viedni prevzal predsedníctvo siete ATLAS

VIEDEŇ / Vo Viedni navštívil minister vnútra Roman Mikulec rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera. Stretnutie bolo pri oficiálnej udalosti odovzdania predsedníctva európskej siete ATLAS.

Sieť ATLAS je dôležitou sieťou spolupráce a pozostáva z 38 špeciálnych podielových jednotiek, vrátane jednotiek z členských štátov, ktoré nie sú členmi EÚ, a Spojeného kráľovstva. Sieť je združením policajných taktických jednotiek mení predsedníctvo každé štyri roky. Minister vnútra Roman Mikulec oficiálne na štyri roky prevzal predsedníctvo na Slovensko. Slovenské elitné Lynx Commando (Rysie komando, pozn. red.) zaznamenala verejnosť napríklad vlani v septembri pri raziách v Kolárove a Komárne, keď policajti zadržali štyroch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Pamätná je aj akcia Gondola z leta 2016. Po nočnom zásahu skončilo vtedy vo väzbe 22 členov bratislavskej zločineckej skupiny Piťovci. Šéf tohto špeciálneho policajného útvaru Štefan Hamran sa ako prvý Slovák stal predsedom združenia protiteroristických jednotiek Atlas. Do štvorročnej funkcie ho zvolili zástupcovia 38 špeciálnych jednotiek krajín EÚ, Švajčiarska, Nórska a Islandu začiatkom októbra v Helsinkách. Hamran pripomína, že Atlas je elitný spolok, ktorý má bohaté skúsenosti v oblasti boja proti terorizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy