Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za jediný deň sa zvýšila zaočkovanosť obyvateľov osady o 90 %. Pokračuje aj očkovanie Sputnikom V
Zdielať na

Za jediný deň sa zvýšila zaočkovanosť obyvateľov osady o 90 %. Pokračuje aj očkovanie Sputnikom V

SLOVENSKO / PCR testy za včerajšok odhalili 43 ľudí infikovaných koronavírusom, antigénové ďalších 100. Hospitalizovaných je 170 pacientov. Pribudla jedna obeť. Prvú dávku vakcíny včera dostalo takmer 5700 ľudí. Druhú dávku 13 368 osôb. Tí, ktorí preferujú ruský Sputnik, sa do čakárne môžu prihlásiť už len dnes a zajtra. Prví záujemcovia dokonca dostali aj druhú dávku Sputniku. Z mimoriadneho úspechu sa teší obec Čaklov v okrese Vranou nad Topľou. V priebehu utorka sa zaočkovanosť v rómskej osade zvýšila na 90 percent.

V utorok si pre svoju druhú dávku vakcíny Sputnik V prišli ľudia do Žiliny.  A prvá v poradí pri očkovaní bola pani Margita z dediny Hvozdnica. Nasledovali ju manželia z Oravy. Samozrejme, nechýbali ani Žilinčania."Celý život sme boli tými ruskými vakcínami očkovaní, tak možno tá väčšia dôvera," hovorí obyvateľka Žiliny. Injekciu s vakcínou sputnik dostal aj pútnik Igor. "Je vyvíjaná v laboratóriu, ktorá je vyvíjaná v laboratóriu, ktorá má dlhoročnú tradíciu," hovorí Igor.

Na druhú očkovaciu látku Sputnika prichádzali ľudia v Bratislave od skorého rána

Žiadne vedľajšie účinky sa u nich neprejavili. "Nič mi nebolo absolútne. Ja som preto išiel na Sputnik, lebo on nemá vedľajšie účinky," hovoria obyvatelia. "Je jedno akou vakcínou sa očkuje, nech sa len očkuje," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

V čakárni čaká na Sputnika ešte asi 6 tisíc ľudí

Zaočkovaných prvou dávkou sputnika je už 9740 Slovákov. Najväčší záujem o Sputnika bol v Bratislave, v Bystrici a v Žiline. "Ešte to nemáme vyhodnotené, však do zajtra sa môžu ešte prihlásiť, a do konca augusta tým pádom ešte očkujeme. Až potom to nejak celé vyhodnotíme," hovorí Lengvarský.  

Čo s nevyužitými ruskými vakcínami ešte nie je definitívne rozhodnuté

"Všetky kroky smerujú k tomu, aby sme ich predali späť ruskej strane. Odkúpi od nás 160-tisíc dávok za toľko, ako sme to od nej kúpili. V zálohe nám zostane rezerva, odhadujeme, pre asi 5000 ľudí," informuje hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.  

V obci Čaklov vo Vranovskom okrese majú po dnešku ukážkovú osadu

Zaočkovanosť v komunite sa podľa odhadov starostu pohybuje na úrovni 90%. Už počas prvej vlny pandémie pocítili, aký môže byť koronavírus nebezpečný. Starosta robil všetko pre to, aby do dediny prišiel výjazdový očkovací tím. "Všetci sa chcú očkovať, videli sme na vlastné oči, čo sa u nás dialo, 12 ľudí zomrelo," hovorí obyvateľka obce.  

Starosta chce svojich obyvateľov pre treťou vlnou chrániť, ako sa dá. Obrátil sa na organizáciu Zdravé regióny. V priebehu pár hodín zaočkovali vakcínou Pfizer viac ako 300 ľudí. "Nerád by som to podcenil, z toho dôvodu som urobil osvetu, akú som urobil, nebol jeden človek, ktorý by povedal, že nejde," hovorí starosta obce Andrej Dragula. 

Niektorí Slováci pritom využívajú už aj možnosť zaočkovania dvomi rôznymi vakcínami

Napríklad prvú dávku dostali AstraZeneca a druhú dávku Pfizer. "Áno, je to možné na výnimku a odporúčanie od lekára. Ak lekár odporučí pre vážne dôvody takto konať môže sa očkovať aj rôznymi vakcínami," hovorí Lengvarský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy