Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cestovanie sa zatiaľ obmedzovať nebude. Očkovaní budú mať ľahší návrat na Slovensko
Zdielať na

Cestovanie sa zatiaľ obmedzovať nebude. Očkovaní budú mať ľahší návrat na Slovensko

BRATISLAVA / Ústredný krízový štáb, ktorý v závere uplynulého týždňa rokoval o prijatí opatrení pre rýchlo šíriaci sa delta - teda indický variant koronavírusu, vo svojom rokovaní pokračoval v pondelok krátko popoludní. Vo štvrtok sa totiž zástupcovia jednotlivých ministerstiev nezhodli.

  • Cestovanie sa zatiaľ nebude obmedzovať

 Od určitého dátumu bude však vstupenkou na Slovensko očkovanie alebo registrácia v tzv. ehranici.

Pre nezaočkovaných bude povinné aj PCR testovanie, ktoré bude vykonané na piaty alebo ôsmy deň od návratu, záležať to bude na nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR. Lengvarský preto požiadal občanov, aby sa nechali zaočkovať a počas letných prázdnin sa tak mohli vrátiť zo zahraničia domov. Ostatní sa budú musieť povinne registrovať v ehranici, čo bude prísne kontrolované pri vstupe na Slovensko.

  • Registrácia do ehranice sa bude prísne kontrolovať pri vstupe na Slovensko

"Bude sa to kontrolovať neustále na hraničných vstupoch a na tom intenzívne pracuje polícia spolu s úradom verejného zdravotníctva, aké doklady musia mať občania pri vstupe na Slovensko. Znamená to, že buď takzvaný greenpass od konca tohto týždňa alebo to bude povinná registrácia v ehranici, ktorá bude kontrolovaná,“ zdôraznil Lengvarský. 

  • Status pendlera sa výrazne obmedzí 

Pri vstupe do krajiny budú potrebovať očkovanie alebo registráciu v ehranici. Infektológ Vladimír Krčméry dodal, že jedným zo scenárov je, že pri príchode z takzvaných „čiernych krajín“ nebudú existovať výnimky pre pendlerov.

  • Osoby, ktoré prekonali koronavírus, nebudú mať výhody ako doteraz 

Šéf rezortu zdravotníctva to vysvetlil tým, že aj po prekonaní ochorenia je pri delta variante koronavírusu malá pravdepodobnosť, že by ho ľudia nemohli opäť dostať.

  • Očkovaní budú mať ľahší prístup na Slovensko

Zaočkované osoby sa budú musieť prihlásiť len do ehranice. Neočkované osoby pri vstupe okrem registrácie musia mať aj termín PCR testu. 

  • Policajné kontroly na hraniciach budú na základe „semaforu hranica“

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) objasnil, že policajné kontroly na hraniciach budú na základe „semaforu hranica“, ktorý ešte musia odsúhlasiť. "Buď to bude 24 hodín a sedem dní v týždni alebo to bude v menšom rozsahu. Takisto bude záležať, koľko hraničných priechodov sa bude používať. Buď bude obmedzený počet hraničných priechodov alebo tak, ako to je a budú všetky v platnosti. Ale toto bude záležať na vyhláške úradu verejného zdravotníctva,“ uzavrel Mikulec.

Lengvarský predpokladá, že zavedenie eKarantény je otázkou niekoľkých týždňov

"V skorej dobe bude daná presná technologická požiadavka pre IT špecialistov z Úradu verejného zdravotníctva SR,“ povedal minister po zasadnutí Ústredného krízového štábu. Ako doplnil, eKaranténa by mala v podstate nahradiť štátnu karanténu.

​​Pred zasadnutím krízového štábu Krčméry informoval, že do úvahy pripadá aj dvojfarebný cestovateľský semafor

Do úvahy pripadá aj dvojfarebný cestovateľský semafor. Pred rokovaním Ústredného krízového štábu o tom informoval infektológ Vladimír Krčméry. Po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu dostali jednotlivé pracovné skupiny úlohy, konzílium epidemiológov už svoje návrhy zaslalo.

"Potrebujeme súčinnosť s ochranou štátnych hraníc, teda ministerstiev vnútra aj zahraničných vecí, aby sa vedelo rozhodnúť, či bude tá mapa trojfarebná alebo dvojfarebná,“ uviedol Krčméry s tým, že pripravený je aj variant zeleno-čiernej mapy.

"Potrebujeme sa dohodnúť, koľko dopredu budeme dávať echo. Zatiaľ sa to mení každé dva týždne, pravdepodobne prejdeme na týždeň. Nevylučujme však, že ak sa delta variant začne šíriť rýchlym tempom, že sa prejde na 48 hodín, ako odporúča Svetové zdravotnícka organizácia,“ dodal infektológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy