Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rizikový zápas v Budapešti. Otestujú po ňom stovky Slovákov, ktorí boli na zápase
Zdielať na

Rizikový zápas v Budapešti. Otestujú po ňom stovky Slovákov, ktorí boli na zápase

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Kým na jar minulého roka sa koronavírus rozšíril z talianskych štadiónov, dnes sa ako rizikový ukazuje zápas spred dvoch dní v Budapešti. Boli na ňom desaťtisíce fanúšikov a stovky z krajiny, v ktorej sa prudko rozšíril infekčný delta variant.

Futbalový zápas v Budapešti medzi Maďarskom a Portugalskom by pravdepodobne nebol žiaden problém, ak by hrali iné krajiny. Portugalsko však v priebehu pár dní skočilo zo zelenej do čiernej. Za všetko môže delta variant koronavírusu.

Problémom delta variantu je to, že pred nim neochráni len prvá dávka očkovania a celkom dobre sa šíri aj medzi plne zaočkovanými ľuďmi. "Z tých desaťtisíc nových pacientov, ktorí pribúdajú každý deň sú aj takí čo sú po druhej dávke," povedal epidemiológ Vladimír Krčméry. Za mesiac delta variant zdvojnásobil v Portugalsku počty nových prípadov. Na futbale u našich južných susedov bolo podľa odhadov asi 60-tisíc ľudí. Stovky práve z Portugalska. "Tento futbalový zápas môže spôsobiť problém aj zo strany našich občanov, ktorí sa na ňom zúčastnili," povedal štátny tajomník Martin Klus. 

Ministerstvo zdravotníctva preto vyzýva všetkých Slovákov, ktorí sa na zápase zúčastnili, aby sa prihlásili na ehranici. Dostanú prioritný a bezplatný termín na PCR testovanie, vďaka tomu by sa malo predísť zavlečeniu delta mutácie na Slovensko. Podľa ministerstva zdravotníctva od 15. júna evidujeme viac ako 560 ľudí, ktorí sa zúčastnili spomínaného futbalového zápasu. "V prípade, že bude výsledky vzoriek pozitívne, pôjdu na sekvenovanie nových mutácií," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Či sa prihlásia všetci futbaloví fanúšikovia, to nikto nekontroluje. 

"Ja si myslím, že v tomto prípade by malo byť testovanie povinné, keďže riziko je naozaj dosť veľké," povedal Klus. V tejto chvíli nie je povinnosť zostať v karanténe po návšteve Maďarska, ktoré je v zelenej farbe. "Nie je dobré, že v takej blízkosti Slovenska sa odohrávajú takéto veľké podujatia, keď naši občania sú obmedzovaní. My to žiaľ nevieme ovplyvniť," uviedol Krčméry. To že ani napriek bezpečnostným opatreniam sa Covid-19 nevyhýba futbalu, svedčia aj dvaja nakazený v našom tíme. Jedným je náš obranca Denis Vavro a druhým je šofér, ktorý našu reprezentáciu vozil po Petrohrade. "Futbal je emotívny šport, a tak to prežívajú aj ľudia v hľadisku. Oslavy a objatia sú fajn, ale z epidemiologického hľadiska je to veľmi nebezpečné," dodal Krčméry. 

Práve futbalové zápasy a najmä tie veľké sú podľa odborníkov aj za rozšírením pandémie na jar minulého roku v Taliansku. Na jej začiatku bol veľmi emotívny zápas Bergama, ktorý sa prvýkrát vo svojej klubovej histórii prebojoval do vyraďovacej fázy Ligy majstrov s Valenciou. Len vtedy sa ešte o pohrome, ktorá sa na svet valí netušilo. "Na každom bolo 55-tisíc ľudí a k tomu majstrovstvá sveta v biatlone spôsobili katastrofu," dodal epidemiológ.

„Som si istý, že práve tento zápas bol rozbuškou infekcie. 40-tisíc ľudí na štadióne sa objímalo a bozkávalo minimálne štyrikrát, pretože Atalanta štyrikrát skórovala," povedal riaditeľ Centra intenzívnej starostlivosti v Bergame. "Musíme sa vyvarovať tejto chybe, ktorú spravilo severné Taliansko," povedal Krčméry. Aj minulý rok sa odohral kritický zápas, a o v Dunajskej Strede. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy