Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Uvoľnené opatrenia využila aj prezidentka Čaputová. Sadla si na terasu a nakupovala v galantérii
Zdielať na

Uvoľnené opatrenia využila aj prezidentka Čaputová. Sadla si na terasu a nakupovala v galantérii

BRATISLAVA / Uvoľnené opatrenia využila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Navštívila niekoľko prevádzok a neubránila sa ani nakupovaniu. Zamerala sa na tie, ktoré boli doteraz štyri mesiace zatvorené a bez príjmu. Urobila tak v súvislosti so sviatkom práce, ktorý bude v sobotu. Spoločným menovateľom stretnutí bola najmä pandémia, ako lockdown prežili a či dostali dostatočnú pomoc od štátu.

​​"Sme nadšení, spokojní, že nás prišla podporiť po štyroch mesiacoch a tešíme sa, že môžeme byť otvorení a predávať," hovorí majiteľ siete galantérií Roman Linder. 

Galantériu na Špitálskej ulici si prezidentka vytipovala ako prvú

V dialógu s predavačkami tam pobudla aj najdlhšie a dokonca aj nakupovala. Zaujala ju vlna na pletenie bez ihlíc. Zuzana Čaputová si pletenie nechala aj predviesť. Prezidentka prezradila, že z vlny chce urobiť obom dcéram vankúšiky.

Textilnú galantériu s 85-ročnou tradíciou si nevybrala náhodne. V minulosti okolo nej často jazdila električkou. "Nikdy som nemala šťastie tu zakotviť, ale som rada, že tu som," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová. 

Dopady pandémie sa riešili aj v kaderníckom a kozmetickom salóne

"Naša obchodná zástupkyňa, ktorá ma na starosti kadernícky tovar, mi hovorila, že asi štyri prevádzky zavreli kaderníčky," hovorí kozmetička. Prítomnosť prezidentky ale pracovníčkam urobila veľkú radosť. "To sa vám nikdy ani nesnívalo, to sme nečakali. Naozaj pani prezidentka sa zaujíma o občanov, o služby," hovorí zo salónu Darina Derčalíková. "Potešilo. Toto bolo najkrajšie, čo som mohla zažiť. V rámci tej korony toto bol jediný svetlý bod," hovorí zo salónu Iveta Tanglmayer.  

Prezidentka si posedela aj na terase na Kolárovom námestí

Čašníkov vyspovedala, ako prežili druhú vlnu pandémie. Osviežila sa iba citronádou. "Bola som mierne dojatá," hovorí čašníčka Dominika. Čašníci jej vysvetlili ako fungovali v čase zatvorených prevádzok. Záujem ľudí totiž nestratili. Všetci prevádzkovatelia ale potvrdili, že ich pandémia položila na kolená. "Veľmi sú poznačení neistotou, ktorú majú za sebou, ale ktorú cítia aj pred sebou," hovorí Čaputová. 

Dlhy a nula na konte

Takýto je aktuálny stav, v akom sa majitelia nachádzajú. "68-tisíc na nájmoch, na sociálnom, zdravotnom. Museli sme zobrať po dva úvery sto tisíc, lebo my zamestnávame 110 pracovníkov," hovorí Linder. "Úplne sme na nule," hovorí Derčalíková. "Prežívame," hovorí čašníčka Dominika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy