Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zaočkovanie seniorov v banskobystrickom kraji urýchli očkovací autobus
Zdielať na

Zaočkovanie seniorov v banskobystrickom kraji urýchli očkovací autobus

BANSKÁ BYSTRICA / Projekt vakcinačného autobusu v týchto dňoch rozbieha aj banskobystrická župa. Autobus s potrebnou očkovacou látkou a zdravotníckym tímom chcú posielať do malých obcí po celom kraji za dôchodcami a imobilnými ľuďmi.

Župa spúšťa vakcinačný autobus pre tých najzraniteľnejších

"Na Slovensku je asi 120-tisíc ľudí nad 80 rokov, ktorí ešte neboli očkovaní," hovorí podpredseda Bbsk Ondrej Lunter. Malých obcí do 500 obyvateľov je v kraji niekoľko stoviek. Starší obyvatelia sa často nevedia prihlásiť na očkovanie cez internet alebo ich tam nemá kto odviezť.

"Pre mnohých je problém cestovať do vakcinačného centra," hovorí primátor Brezna Tomáš Ábel. Ako hovorí skúsená lekárka, sama počas vyšetrenia pacientom pomáha s prihlásením na očkovanie. "Pomáham často počas vyšetrenia s registráciou," hovorí lekárka Andrea Baníková 

Vakcinačný autobus je vybavený chladiarenským zariadením, má vlastnú elektrocentrálu. Privezie vakcíny aj tím, ktorý na jednom mieste zaočkuje celú obec. A to priamo v autobuse. "Je to lepšie, ako keby cestovali do veľkého mesta, takto budeme my cestovať za nimi," hovorí Stanislav Bielik z humanitárnej organizácie Adra. 

Začať by sa mohlo v priebehu mesiaca 

"My sme tú možnosť zvažovali tiež, že otvoríme takéto mobilné očkovacie kapacity, či už autobusy alebo sanitky pri Johnson and Johnson, ktorá príde budúci týždeň," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Starostovia už pripravujú zoznamy ľudí a župa harmonogram, kedy a kam autobus pôjde. Denne by zvládli zaočkovať zhruba 3 obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy