Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prieskum medzi Slovákmi a Čechmi: Kto obmedzuje svoj kontakt viac?
Zdielať na

Prieskum medzi Slovákmi a Čechmi: Kto obmedzuje svoj kontakt viac?

Archívne video

V októbri minulého roka sa konal ďalší zaujímavý prieskum. Viac vo videu

BRATISLAVA / Na Slovensku je miera obmedzenia kontaktov vyššia ako v Českej republike. V jej prieskumoch sa totiž pravidelne objavuje skupina takmer 30 percent respondentov, ktorí svoje kontakty skôr alebo rozhodne neobmedzili. Pritom v slovenskom kontinuálnom prieskume Ako sa máte, Slovensko? túto možnosť označilo 13 percent ľudí.

Prieskum organizovala Slovenská akadémia vied (SAV) a spoločnosti Mnforce a Seesame. Zber dát uskutočnili na vzorke tisíc respondentov od štvrtka 24. marca do soboty 27. marca. V tlačovej správe o tom informovala Michaela Lukovičová zo spoločnosti Seesame.

Lukovičová podotkla, že v čase získavania dát klesali počty hospitalizovaných z rekordných úrovní, ktoré boli koncom februára, ako aj denné počty nových prípadov ochorenia. Krátko po spustení dotazníka bol v piatok 25. marca sprísnený zákaz vychádzania a po 20:00 tak neplatila výnimka pre cestu do prírody. Tiež boli zakázané cesty dovolenkárov do zahraničia.

Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV v súvislosti s prieskumom zhodnotil, že ani po troch mesiacoch najprísnejšieho lockdownu na Slovensku nedochádza k takzvanej "pandemickej únave". Vysvetlil, že respondenti naďalej deklarujú približne rovnaké obmedzenie kontaktov ako po prvom mesiaci lockdownu na prelome februára a marca. Druhé zistenie vyplýva z porovnania obmedzenia kontaktov s Českou republikou, kde sa ukazuje, že skupina ľudí, ktorá svoje kontakty v rámci protipandemických opatrení neobmedzila, je na Slovensku výrazne menšia ako v Českej republike. "Tento rozdiel si vysvetľujem silnejšou prítomnosťou hlasov spochybňujúcich protipandemické opatrenia vo verejnom diskurze v Českej republike," zhodnotil.

Zo slovenských respondentov úplné obmedzenie kontaktov deklaruje 37,7 percenta a čiastočné 56,9 percenta. Lukovičová poukázala, že v rámci štatistickej odchýlky je to na približne rovnakej úrovni ako na prelome januára a februára. Podľa marcového výskumu je na Slovensku 13 percent ľudí, ktorí svoje kontakty skôr alebo rozhodne neobmedzujú. Častejšie však svoje kontakty obmedzujú ľudia, ktorí sa cítia byť epidémiou ohrození. Rovnako to platí aj pre dôchodcov.

Avšak výrazne nižšie obmedzenie kontaktov deklarujú prívrženci politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). V Českej republike z porovnania časového radu troch výskumov z obdobia november 2020 až február 2021 vyplýva, že aj v čase tvrdého lockdownu existuje v krajine stabilne skupina takmer 30 percent respondentov, ktorí deklarujú, že kontakty skôr alebo rozhodne neobmedzili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy