Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rok pandémie očami študentov. Raz je to lepšie, raz horšie, odkazujú vo svojich krátkych filmoch
Zdielať na

Rok pandémie očami študentov. Raz je to lepšie, raz horšie, odkazujú vo svojich krátkych filmoch

BRATISLAVA / Smútok, samota, bezradnosť, hnev, slzy, ale i nádej. To všetko zahŕňa takmer 300 krátkych filmov študentov bratislavskej školy dizajnu. Krátke 10-sekundové diela o dôsledkoch pandémie vytvorili v rámci odbornej praxe. A ich obsah prekvapil aj samotných učiteľov.

Andrej svoj film nazval obmedzenie pohybu. Ďalší pridali názvy ako odstrihnutí, prežívanie či bublina. Aj študentov dizajnu doba covidová zastihla, tak ako takmer celý svet, nepripravených na to, čo prináša.

"Každý z nás individuálne vníma túto dobu. Či už to boli viac humorné videá, ktoré boli na pobavenie alebo tam boli viac pochmúrne," konštatovala široké spektrum žánrov videí študentka Veronika Štirblová. "Ja som hneď od začiatku vedela, že by som chcela vyjadriť svoj názor na fakt, že ľudia sa pohybujú v takzvaných bublinách, že sa nemôžu stretávať so svojimi kamarátmi alebo partnermi," opísala svoj zámer videa študentka Zuzana Hodulová. Desať sekundové filmy si samy nielen vymysleli, ale aj nakrútili, postrihali a pridali k nim hudbu. Celkovo tak v rámci odbornej prace vzniklo takmer 300 veľmi silných i znepokojivých diel. "Prekvapili nás tým samotným nasadením. Nikto to neriešil nijak povrchne a vstúpili do toho veľmi osobne," vyjadril sa riaditeľ centra odborného vzdelávania a prípravy na škole dizajnu Dalibor Bača. Pocity, ktoré študenti dizajnu vyjadrili vo videách, prežíva väčšina populácie a nielen na Slovensku. Napokon aj Svetová zdravotnícka organizácia už minulý rok upozorňovala, že pandémia spôsobí nárast psychických ochorení: od úzkostných stavov, cez depresie až po syndróm vyhorenia. "Odráža to v podstate aj to čo sa deje vo svete. To aká je táto situácia, raz sú svetlejšie časy, raz je to ťažšie. Na poslednom zábere videa som ja ako si maľujem slzy lebo už nevládzem nad touto situáciou plakať," reagovala študentka dizajnu Natália Puterová. Aj keď aj v tomto čase sa dejú aj dobré veci. "Ja som si cez karanténu aj napriek všetkým zákazom našla nejakým záhadným spôsobom priateľa a pointa môjho videa bola to, že priateľ prišiel a vyslobodil ma kvázi z tej bubliny," doplnila študentka dizajnu Zuzana Hodulová. Z takmer 300 silných osobných videí vznikol unikátny film o viac ako roku s covidom. "Vytvorili tým pádom nejaký obraz, ktorý ukazuje to ako celá mladá generácia dokáže prežívať túto dobu," vysvetlila myšlienku videí ako celku študentka Veronika Štirblová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy