Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Povodne zabili v Indonézii vyše 100 ľudí, tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy
Zdielať na

FOTO: Povodne zabili v Indonézii vyše 100 ľudí, tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy

JAKARTA / Zosuvy pôdy a povodne spôsobené prudkým dažďom na východe Indonézie zabili najmenej 100 ľudí a tisíce vyhnali z ich domovov. Niekoľko ľudí je stále nezvestných. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Veľké množstvo obetí hlási indonézsky ostrov Adonara, kde zomrelo 38 ľudí pri zosuve pôdy. Ďalších 18 ľudí zabil zosuv vychladnutej lávy na svahoch sopky Lewotolok na ostrove Lembata, uviedla agentúra DPA.

​Ostrovy Adonara a Lembata patria k súostroviu Malé Sundy, ktorých súčasťou je aj turisticky obľúbený ostrov Bali.

Intenzívny dážď spôsobil katastrofálne záplavy

Úsilie záchranárov sťažujú rozsiahle výpadky prúdu, zablokované cesty a poničené mosty. Voda zatopila stovky domov. Veľké škody živel napáchal aj na ostrove Flores a v blízkom Východnom Timore, ktorý zatiaľ hlási 16 obetí.

Údaje o počte mŕtvych sa od seba podľa zdrojov líšia, zástupcovia obcí uvádzajú výrazne vyššie čísla, ako centrálne úrady. Indonézsky úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB vo svojej bilancii hovorí o 55 mŕtvych a 42 nezvestných.

Najhoršia situácia je na ostrove Adonara

Zosuv pôdy tu zasypal desiatky domov. Zomrelo tam 38 ľudí. V akcii sú stovky záchranárov, ktorí pátrajú aj po nezvestných na svahoch sopky Lewotolok. Jej erupciu zažili miestni obyvatelia vlani a kvôli dažďu sa teraz po svahoch zosunuli obrovské masy vychladnutej lávy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy