Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zabudli na nás. Takto zhodnotil očkovaciu stratégiu muž s ťažkým zdravotným postihnutím
Zdielať na

Zabudli na nás. Takto zhodnotil očkovaciu stratégiu muž s ťažkým zdravotným postihnutím

SLOVENSKO / Zabudli na nás. Takto zhodnotil slovenskú očkovaciu stratégiu jeden z našich divákov, ktorý má ťažké zdravotné postihnutie. Na stránke ministerstva zdravotníctva sa nedočítal, že by tieto osoby patrili medzi prednostne očkované skupiny. Jediné zvýhodnenie okrem ľudí nad 55 rokov môžu mať iba ako náhradníci. Skúsil to teda touto náhradníckou cestou. Zatiaľ neúspešne.

Zaregistrovať sa do zoznamu náhradníkov na očkovanie je pre človeka s ťažkým zdravotným postihnutím podľa skúseností pána Valentoviča nemožné. "Je to nemožné, dnes som obtelefonoval možno 30 najbližších stredísk vrátane UNB, všade mi povedali, že náhradníkov neprijímajú, tak načo potom MZ vyzýva ľudí, aby sa hlásili, keď tá možnosť nie je," hovorí pán s ťažkým zdravotným postihnutím Dano Valentovič. 

Má z toho všetkého pocit, že na ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím sa opäť zabudlo, keďže neboli zaradení do prednostne očkovaných skupín. Môžu len ako náhradníci, registrácia je čisto v rukách očkovacích centier, a tam je to podľa neho nemožné. "Všade v okolitých krajinách, ak ešte nie sú zaočkovaní ZŤP, tak určite očkujú prednostne," hovorí pán Valentovič. 

Pre pána Valentoviča by prípadná nákaza mohla mať fatálne následky

"Podľa lekárov po úraze, pľúca ovládam len obmedzene," hovorí pán Valentovič. Zastupujúci minister si myslí, že všetkým ľuďom s chronickým ochorením vychádzajú v ústrety. "Máme teda tých, ktorí sú na základe veku, ale automaticky dopĺňame počty týchto ľudí, pretože nám záleží na tom, aby podľa diagnózy boli aj títo ľudia zaočkovaní," hovorí zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. 

Zaregistrovať sa mu nepodarilo ani ako náhradníkovi

"Všade vám povedia, že momentálne neprijímame žiadne nové žiadosti o náhradníkov," hovorí Valentovič. 

Ako sú na tom niektoré nemocnice v okolí? 

"Do zoznamu náhradníkov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa v krátkom čase po jeho otvorení prihlásilo viac ako 400 ľudí. V súčasnosti je v tomto zozname približne 300 záujemcov o očkovanie," informuje hovorkyňa nemocnice Malacky Martina Šoltésová. Zoznam opätovne otvoria až vtedy, keď náhradníkov zaočkujú. Podobne na tom je aj bratislavská univerzitná nemocnica. "15. marca sme zoznam náhradníkov uzavreli, pretože jeho kapacity sa naplnili. Osoby zo zoznamu náhradníkov sú volané v poradí, v akom boli prihlásené," informuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. ŤZP teda prednosť nemajú. 

BSK otvoril očkovacie centrum aj osobitne pre ŤZP

Pán Valentovič si všimol aj stránku BSK, ktorý otvoril veľkokapacitné očkovacie centrum a dokonca osobitne aj pre ŤZP. "Bratislavská župa nad rámec štátneho zoznamu v súlade s platnou vyhláškou otvorila prihlasovanie sa na očkovanie pre ŤZP. Registrácia je len pre obyvateľov bratislavského kraja vzhľadom na kapacity. Do budúcna však ráta s rozšírením aj pre ľudí mimo BSK," informuje hovorkyňa BSK Lucia Forman. Napokon sa mu prihlásiť podarilo. Ale aj tak si myslí, že je to pre ZŤP nedôstojné. "Nedôstojné, obtelefonujem celú republiku a všade ma pošlú kade-ľahšie," hovorí pán Valentovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy