Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Veľkonočné desatoro: toto odporúčajú odborníci počas blížiacich sa sviatkov
Zdielať na

Veľkonočné desatoro: toto odporúčajú odborníci počas blížiacich sa sviatkov

BRATISLAVA / Slovensko je momentálne v núdzovom stave a okrem zákazu vychádzania sa riadi aj Covid automatom. V piatok, 26.marca, dočasný šéf zdravotníctva Eduard Heger spolu s hlavným hygienikom oznámili opatrenia platné na nadchádzajúce veľkonočné sviatky 2021.

Veľká noc 2021 nebude na Slovensku o typických tradíciách. Dočasný šéf rezortu zdravotníctva Eduard Heger spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom a členmi konzília odborníkov oznámili opatrenia, ktoré budú najmä na zabránenie šírenia koronavírusu. 

Dámy a páni, sme stále v urpútnom boji s pandémiou. Posledné týždne boli pozitívne výsledky, ale musíme sa snažiť aj naďalej udržiavať tento trend," povedal na začiatku tlačovej konferencie dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger. "Veľká noc je veľkou skúškou a môže byť úderom proti pandémii. Ja chcem poďakovať všetkým, ktorí dodržiavajú opatrenia. Po dlhých diskusiách s odborníkmi chcem poďakovať aj im," doplnil Eduard Heger. 

Odborníci z konzília odporúčajú veľkonočné desatoro

1. Obmedzme stretnutia

2. Odložme oblievačku a šibanie

3. Zúčastnime sa bohoslužieb virtuálne

4. Prejavme lásku blížnemu tým, že ho neinfikujeme

5. Poďme do prírody, ale nechoďme do prírody v skupinách s tými, ktorých nepoznáme

6. Športujúci športujte v prírode, ale individuálne

7. Noste v exteriéri rúška, nie je nutné mať respirátory

8. Príbuzní prichádzajúci zo zahraničia, rešpektujte karanténu

9. Zvážte návštevy starších rodičov a starých rodičov

10. Cestujte iba v rámci svojho okresu a necestujte do zahraničia, ak nemusíte

"V prírode stačí rúško, v interiéri respirátor. Dodržiavajte, prosím, tieto opatrenia, aby sme sa mohli vrátiť naspäť k normálnemu životu," konštatoval dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger. "Veľká noc je zlomová. Bude veľa znamenať ako ľudia budú dodržiavať opatrenia," vyjadril sa hlavný hygienik k prichádzajúcim sviatkom. "Opatrenia nebudeme viac sprísňovať. Stojíme si za tým, že tie opatrenia sú dostatočné," doplnil svoju reakciu hlavný hygienik Ján Mikas. "Prosím, aby ľudia zvážili cestovanie do zahraničia. Máme informácie, že ľudia sa snažia cestovať aj v týchto chvíľach. Poobede má odísť lietadlo do Egypta," konštatoval hlavný hygienik Ján Mikas. 

"Závery súčasných diskusií sú, že to čo je teraz nastavené je primerané. Nevylučujeme, že sa nemôže sprísňovať," odpovedal na otázku Eduard Heger, či sa opatrenia nebudú sprísňovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy