Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Týždeň od prvých testov ruskej vakcíny Sputnik v Šarišských Michaľanoch. Vedci už poznajú výsledky
Zdielať na

Týždeň od prvých testov ruskej vakcíny Sputnik v Šarišských Michaľanoch. Vedci už poznajú výsledky

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY / Ubehol týždeň od prvých testov ruskej vakcíny Sputnik V. v spoločnosti Iman Pharm v Šarišských Michaľanoch. Pred týždňom zaočkovali prvé živé tvory na Slovensku. Sú nimi zvieratá, myši a morčatá. V laboratóriách v Imune však testujú len základnú neškodnosť podanej vakcíny.

Aj rutinné testovanie prípravkov, ktoré sa odtiaľ distribuujú na trh pozostáva z viacerých testov. Test na zvieratách je len jeden z nich. Liekopis určuje nielen počet zvierat a druh, ale aj ich váhu. Sputnikom V zaočkovali päť myší a dve morčatá. A to ako v prípade prvej tak i druhej dávky, teda 14 zvierat. 

Testy ruskej vakcíny v Imune mali preukázať jej neškodnosť. Dôležitým výsledkom je aby očkované zvieratá nestratili na váhe a aby neuhynuli. U očkovaných zvierat za týždeň pravidelného monitorovania nezbadali žiadne negatívne, ale ani pozitívne účinky. Myši a morčatá pôsobia akoby im žiadna látka podaná nebola. Akú má účinnosť ruská vakcína a či hrozia nejaké príznaky do budúcna, to by museli preukázať iné testy. Štátny ústav pre kontrolu liečiv ich zadal aj iným laboratóriam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy