Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zmena očkovacej stratégie. Používanie Sputniku V musí schváliť Štátny Ústav pre kontrolu liečiv
Zdielať na

Zmena očkovacej stratégie. Používanie Sputniku V musí schváliť Štátny Ústav pre kontrolu liečiv

BRATISLAVA / Od pondelka sa mení očkovacia stratégia na Slovensku! Ešte tento týždeň sa doočkujú objednané skupiny obyvateľov a od pondelka sa už pôjde striktne podľa veku. Vakcínou od spoločnosti Astra Zeneca sa budú očkovať aj starší. Ako a kedy sa začne očkovať neregistrovanou vakcínou Sputnik, ešte jasné nie je.

"Od pondelku pôjdeme opäť striktne len podľa veku. Rušia sa tým pádom všetky výnimky," aj takto nie celkom pozitívne ešte 19. februára hovoril premiér o vakcíne od Astra Zeneca, ktorou sa u nás doteraz očkovali len ľudia do 55 rokov. 

"Vieme po očkovaní našich učiteľov o vakcíne od spoločnosti Astra Zeneca svoje," vyjadril sa premiér Matovič. Mnohých učiteľov, ktorí sa ňou očkovali, to zarazilo. Odvčera je jasné, že práve touto vakcínou budú už aj na Slovensku očkovaní aj starší. "Očkovať sa bude vakcínou od Astra Zeneca vek od 60 do 70 rokov," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Rozhodnutie prišlo po kritike, keď sa cez víkend zaočkovali touto vakcínou mladší taxikári a predavači, a predbehli v očkovaní oveľa ohrozenejších starších seniorov, keďže práve vakcín, ktoré sú pre starších určené, bolo dodaných menej. "Nerozumiem tomu, že ľudia nad 65 rokov do 75 rokov sa dostali až do ôsmej kategórie," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová. Či je vhodné daného seniora očkovať vakcínou Astra Zeneca ale musí vždy posúdiť lekár. "Naozaj môže mať v niektorých prípadoch výrazne nežiadúce účinky. V tomto vekovom rozhraní je dôležité zhodnotiť stav pacienta," vysvetlil Marek Krajčí. Ďalšími dvoma vakcínami sa bude po novom očkovať od veku 70 rokov. 
Učitelia, ktorí dostanú do konca tohto týždňa prvú dávku, majú garantovanú aj druhú. Ostatní zrejme budú musieť čakať na ďalšiu dohodu medzi ministrami. "Podľa našich informácii nie všetci zamestnanci škôl, ktorí majú záujem sa dať očkovať sa k vakcíne dostali," uviedla Michaela Domorák Barnová z odboru komunikácie na ministerstve školstva. Premiér tretieho marca cez sociálnu sieť oznámil aj vyrokovanie ďalších vakcín. "Slovensko sa v ťažkých časoch môže spoľahnúť aj na európskych partnerov. V marci bude mať Slovensko k dispozícii navyše o 100 000 registrovaných vakcín BioNTech/Pfizer," napísal na sociálnej sieti. Pokiaľ ide o neregistrovaný Sputnik, najmenej dva týždne potvrvá kontrola šarží. Prihlasovací formulár bude dostupný koncom budúceho týždňa. "Sputnik V nemôže byť zatiaľ použitá, pokým nebude schválená bezpečnosť Štátnym Ústavom pre kontrolu liečiv, ktorý chce urobiť aj inšpekciu. Na čo má ŠÚKL právo," zhodnotil situáciu profesor Pavol Jarčuška. 

To, ako bolo vydané povolenie použitie Sputnika, považujú niektorí odborníci za ohýbanie zákona. O povolenie na použitie neregistrovaných liečiv pritom vždy posiela konkrétny lekár pre konkrétnych pacientov. Lekári by vraj v taktom prípade nemali niesť za podanie neregistrovaného Sputnika zodpovednosť. Ministerstvo však hovorí o bežnom postupe. Jasná nie je odpoveď ani na otázku, či bude zriadený napríklad fond na odškodenie nežiadúcich účinkov vakcín a či sa bude vzťahovať aj na Sputnik. Práve na margo Sputnika premiér hovorí o slobode vybrať si vakcínu. Avšak ľudia si ani dnes nemôžu sami vybrať spomedzi troch registrovaných vakcín. Včera pribudlo vyše 5 a pol tisíca zaočkovaných. Celkový počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je tak vyše 323 tisíc, oboma dávkami je zaočkovaných viac než 150 tisíc osôb. V zariadeniach sociálnych služieb je zaočkovaná menej ako polovica klientov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy