Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nové opatrenia spôsobili aj dezinformácie. Vodič MHD nemal rúško, policajti mu nasadili putá
Zdielať na

Nové opatrenia spôsobili aj dezinformácie. Vodič MHD nemal rúško, policajti mu nasadili putá

BRATISLAVA / Dezinformácie, ktoré sa týkajú sprísnených pravidiel policajných kontrol, na seba nenechali dlho čakať. Na sociálnej sieti sa objavilo video od občana, ktorý nakrútil včerajší ranný incident na zastávke pod Mostom SNP v Bratislave. Vodič MHD podľa jeho opisu nemal nasadené rúško, a tak mu policajná hliadka nasadila putá. Realita však nemusí vyzerať tak ako sa na prvý pohľad zdá.

S opisom situácie prišiel Róbert Šenk na sociálnej sieti: "Pána šoféra MHD dnes ráno zadržali policajti na konečnej zastávke pod mostom SNP, kde má právo na prestávku. Vystúpil z autobusu, kde si zapálil cigaretu. Policia SR ho za tento priestupok zadržala na základe toho, že pri fajčení nepoužíval rúško. Nedovolili mu isť si zamknúť ani autobus... jednoducho ho odpratali ako špinavého haj*la," uviedol v statuse. 

Ľudia si po vysvetlení situácie okamžite tvorili názor a vyjadrovali v komentároch. Niektorí policajtov odsudzovali slovami: "Banda hnusná policajná, veď aj na vás raz príde, alebo "Inscenácia... a ovečky spapkajú aj s navijakom." Dokonca navrhli aj podľa nich riešenie: "Týchto dvoch pánov - že policajtov - by som asi hneď prepustil." Fakt je, že podľa zákona o ochrane nefajčiarov je zakázané fajčiť na nástupištiach a zastávkach MHD.
A to až do štyroch metrov od nich. Kto tento zákaz poruší, dopúšťa sa priestupku a polícia môže občanovi uložiť na mieste blokovú pokutu. A práve v tomto prípade sa začal celý incident, ktorý mal na internete do 24 hodín niekoľko tisíc zdieľaní. "Muž s hliadkou policajného zboru odmietol spolupracovať a na výzvy polície nereagoval. Následne bol zo strany polície vyzvaný k podaniu vysvetlenia na útvare Policajného zboru. Túto výzvu však takisto odmietol," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková. Vodič sa mal podľa polície neustále správať arogantne, zvyšovať hlas a miestami mal s mužmi zákona odmietať spolupracovať. Vraj pre neho žiadne pravidlá neplatia. Rovnako ignoroval povinnosť mať nasadené rúško a tiež odmietol preukázať svoju totožnosť. Polícia ho preto vyzvala, aby sa dostavil na ich najbližšie oddelenie. "Situácia nás nesmierne mrzí a robíme všetko pre to, aby sa už neopakovala. S dotyčným vodičom už mal nadriadený rozhovor. Viac informácií k vzniknutej situácii nebudeme poskytovať, nakoľko je vec v štádiu vyšetrovania," vyjadrila sa Melcerová DP BA. A poskytnúť bližšie informácie k udalosti nám nechcela na sociálnej sieti ani jeho dcéra, ktorá sa zapojila do internetovej debaty a otca označila ako slušného a zodpovedného človeka. Vodičovi v správnom konaní momentálne hrozí sankcia až do výšky 1659 ,- eur. Z videa žiaľ nie je zrejmé, ako presne celá situácia od začiatku vyzerala. Podľa policajného prezídia malo video klasické znaky manipulácie. Znakmi takejto manipulácie sú vytvoriť z arogantnej osoby obeť, skresliť štandardný postup policajtov na neprimeraný zásah voči nevinnej obeti, navodiť dojem, že policajti preháňajú a utláčajú verejnosť alebo vyvolať vášne a získať čo najviac lajkov a zdieľaní na svojom účte na FB, aby začal prežívať pozitívne emócie (pocit dôležitosti, uznanie, pocit schopnosti “vzdoru autoritám". "Opätovne opakujeme, že pri samotných kontrolách, je veľmi dôležité komunikovať s policajtmi. Policajti voči občanom postupujú ústretovo," pripomenula hovorkyňa Martiniaková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy