Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Od pondelka sa zmení očkovacia stratégia. V čiernych okresoch je do prírody povinný 7-dňový test
Zdielať na

Od pondelka sa zmení očkovacia stratégia. V čiernych okresoch je do prírody povinný 7-dňový test

BRATISLAVA / Zhoršujú sa viac-menej všetky ukazovatele. Minister zdravotníctva Marek Krajčí o tom informoval na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii. Najhoršia situácia je v nemocniciach. Od pondelka sa zmení očkovacia stratégia, vychádzať sa bude striktne z veku. Do škôl pôjdu deti, ktorých rodičia nemôžu pracovať formou home office. ​Výlety do prírodu sú možné len v rámci okresu. V čiernych okresoch je aj na výlet do prírody potrebný 7-dňový test. 

Do nižšieho stupňa varovania budú patriť len tri okresy

Štvrtý stupeň varovania, teda čiernu farbu COVID-automatu, bude mať od budúceho týždňa 30 okresov. Ďalších 46 okresov sa zaradí do tretieho stupňa varovania, teda bordovej farby. Do druhého stupňa varovania budú patriť len tri okresy, a to Kežmarok, Medzilaborce a Tvrdošín.

​Vyhliadka v jednotlivých regiónov je väčšinou zastabilizovaná. "Len v niektorých máme negatívne vyhliadky," hovorí Marek krajčí. 

​​Najhoršia situácia je v nemocniciach

Zaznamenávame rekord v počte hospitalizovaných a počet voľných ventilovaných lôžok je podľa ministra enormne nízky. Rastie aj mobilita, ktorá sa zvyšuje z týždňa na týždeň. To podľa ministra hovorí o tzv. pandemickej únave. "Mobilita nerastie veľmi strmo, zvyšuje sa z týždňa na týždeň, čo hovorí o pandemickej únave," hovorí Krajčí. Obyvatelia majú problém s prísnym dodržiavaním opatrení, časť populácie ich však stále dodržiava. "Očkujeme rýchlosťou, ktorú nám umožňuje dodávka vakcín. Máme pol milióna zaočkovaných. Vidíme postupný pokles pacientov, ktorí boli očkovaní," dodal. 

Od pondelka sa zmení očkovacia stratégia, vychádzať sa bude striktne z veku

Vakcínami Pfizer a Moderna sa od budúceho týždňa budú môcť očkovať osoby nad 70 rokov, veková hranica sa tak zníži o päť rokov. Čo sa týka vakcíny AstraZeneca, konzílium odborníkov navrhuje, aby sa zvýšila veková hranica pacientov, ktorí sa ňou môžu očkovať, na 60 až 70 rokov. Predtým však odborníci odporúčajú konzultáciu s lekárom. "Vakcína totiž môže mať výraznejšie vedľajšie účinky a preto je potrebné zhodnoť zdravotný stav pacienta,“ uviedol Krajčí. Od pondelka sa bude očkovať už len podľa veku, rušia sa všetky výnimky.

  • Pfizer a BioNTech moderna nad 70 rokov 
  • AstraZeneca vek až nad 70 rokov po konzultácií s lekárom 

​V Marci očakávame dodanie počtu vakcín: 

  • od Pfizeru očakávame 413-tisíc dávok
  • od AstraZenecy viac než 350-tisíc 
  • od Moderny má prísť okolo 76-tisíc dávok,
  • od ruskej vakcíny Sputnik V je už na Slovensku 200-tisíc dávok.

Do škôl pôjdu deti, ktorých rodičia nemôžu pracovať formou home office

Krajčí nechá rozhodnutie či pôjdu deti, ktorých rodičia nemôžu pracovať formou home office do škôl od stredy alebo od pondelka, na rozhodnutí ministra školstva Gröhlinga. "Do školy môžu ísť len tie deti, ktorých rodičia nemôžu mať home office," hovorí Krajčí. 

Výlety do prírodu sú možné len v rámci okresu. V čiernych okresoch je aj na výlet do prírody potrebný 7-dňový test. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy