Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zbor väzenskej a justičnej stráže má nového šéfa. Róbert Mudronček chce prísť s novým konceptom riadenia
Zdielať na

Zbor väzenskej a justičnej stráže má nového šéfa. Róbert Mudronček chce prísť s novým konceptom riadenia

Archívne video

BRATISLAVA / Novým generálnym riaditeľom Zväzu väzenskej a justičnej stráže sa stal plk. Mgr. Róbert Mudronček. Do funkcie ho oficiálne uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Napriek tomu, že menovanie generálneho riaditeľa ZVJS je plne v kompetencii ministra alebo ministerky spravodlivosti, výberu nového šéfa Zboru predchádzali pohovory viacerých kandidátov pred komisiou zloženou zo zástupcov Ministerstva spravodlivosti SR s cieľom vybrať najlepšieho možného kandidáta.

"Som presvedčená, že Zbor väzenskej a justičnej stráže si zaslúži zodpovedné vedenie, ktoré sa s plným nasadením pustí do výziev vedúcich k zlepšeniu väzenstva a Zboru. Budeme nanovo vytvárať koncepciu väzenstva. Čelíme pandémii, prehodnocujeme podmienky pre obvinených a odsúdených v ústavoch. Pevne verím, že plk. Mudronček sa pustí do riešenia týchto neľahkých výziev a ja ako ministerka spravodlivosti môžem prisľúbiť, že mu v tom budem nápomocná. Zbor väzenskej a justičnej stráže vnímam ako neoddeliteľnú súčasť ministerstva a dôležitú bezpečnostnú zložku našej krajiny. Bez príslušníkov a príslušníčok Zboru by sme nemali pokojný spánok. Urobím všetko preto, aby príslušníci cítili, že si ich spoločnosť váži a toto musí reflektovať aj legislatíva," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Ako dodal nový generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže plk. Róbert Mudronček, okrem spomínaných úloh sa chce zaoberať aj stabilizáciou zboru tak, aby prilákal múdrych, mladých a perspektívnych ľudí. "Viem, čo ma čaká, čo stojí pred Zborom a veľmi si vážim dôveru pani ministerky. Chceme sa hneď pustiť do prípravy koncepcie väzenstva, ktorá určí, akým smerom sa Zbor a výkon spravodlivosti bude uberať. Pri podmienkach výkonu väzby a trestu budeme brať do úvahy aj odporúčania európskych orgánov," dodal novovymenovaný generálny riaditeľ.

Plk. Róbert Mudronček bol prijatý do služobného pomeru príslušníka ZVJS v roku 2000. Počas svojej praxe pôsobil v niekoľkých ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby aj v riadiacich pozíciách. V rokoch 2010 – 2012 bol generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže. Od roku 2016 bol opäť riaditeľom Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby Ilava.

Ministerstvo spravodlivosti zároveň eviduje prvý prípad úmrtia v ústave Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý priamo súvisí s ochorením COVID-19.  Kolíková ozrejmila, že ide o obvinenú osobu, ktorá bola v Ústave na výkon väzby v Bratislave a obvinený bol zadržaný v rámci akcie Dobytkár.

"Od momentu, keď ústav zistil, že osoba je pozitívna, tak jej v rámci ústavu poskytovali ambulantnú starostlivosť. Keď sa stav zhoršil, tak vyšetrenia absolvovala v civilnej nemocnici v Bratislave. Na základe výsledkov následne hospitalizovali osobu v Trenčíne," opísala Kolíková situáciu s tým, že po prevezení do Trenčína obvinený po šiestich dňoch zomrel. Kolíková zdôraznila, že v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne mu poskytli všetky dostupné zariadenia pre pacientov s ochorením COVID-19, nemocnica však nedisponuje pľúcnou ventiláciou. "Bola kontaktovaná najbližšia nemocnica aj centrálny koordinátor na ministerstve zdravotníctva. Jednoducho sa to lôžko v danom momente nenašlo," dodala ministerka.

Doplnila, že rezort eviduje ďalšie tri prípady úmrtia v ústavoch ZVJS, ktoré sú spojené s ochorením COVID-19. V súčasnosti je koronavírusom infikovaných 186 príslušníkov ZVJS a 471 väzňov.

Ako vyzerá práca príslušníkov ZVJS? Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy