Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Samosprávy predbehli vládu. Respirátory pre svojich obyvateľov nakúpili z vlastných peňazí
Zdielať na

Samosprávy predbehli vládu. Respirátory pre svojich obyvateľov nakúpili z vlastných peňazí

SLOVENSKO / V dvoch mestách na severe Slovenska sa nespoliehajú na pomoc od vlády a rozhodli sa respirátory pre svojich obyvateľov nakúpiť z vlastných peňazí. V poštových schránkach si ich zatiaľ našli dôchodcovia. V Spišskej Novej Vsi navyše ešte aj s milým odkazom z radnice.

"Túto otázku riešime, zatiaľ neplánujeme isť cestou, žeby sme ich masívne rozdávali," povedal predseda vlády Igor Matovič. Premiér sa takto vyjadril k prosbe mnohých Slovákov, aby dostali respirátory zadarmo. A poradil im, aby si ich kúpili za výhodné ceny napríklad v obchodných reťazcoch. "Na tú vládu to ja už nebudem komentovať, lebo by som povedal niečo veľmi škaredé," hovorí dôchodca Pavol. 

​Nuž a kým z vlády prichádzajú chaotické informácie, samosprávy už konajú, tak napríklad v Spišskej Novej Vsi roznášajú dôchodcom respirátory už štvrtý deň. "Operatívne sme zabezpečili nejakých 11 tisíc rúšok a rozhodli sme sa ľudom, ktorí dosiahli 60 rokov dať do schránky jeden respirátor," hovorí primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik. Dvadsiati dobrovoľníci sú v teréne už od pondelka.

Dvadsaťtisíc respirátorov pre dôchodcov nad 65 rokov dorazilo dnes aj do Popradu. "Každý dostane po dve rúška a len chcem poprosiť všetkých našich seniorov, aby ich uvážlivo nosili a aby si ich šanovali. Je to dobrý krok, lebo štát sa nevie postarať o svojich obyvateľov, musí sa samospráva," informuje primátor mesta Poprad Anton Danko. 

Tieto dve mestá sa chystajú nasledovať ďalšie, respirátory dostanú aj dôchodcovia v Starej Ľubovni. "Samosprávy v praxi zistili, že na koho sa môžu najviac spoliehať sú ony vlastné, na svoje nápady aj na svoje peniaze, ak ešte nejaké v kasičke majú," tvrdí hovorca ZMOS Michal Kaliňák. 

Poprad nakúpil respirátory za 60 centov (20 000 kusov za 12 tisíc eur). Spišská Nová Ves kúpila respirátory za 0,51 € (11 tisíc respirátorov za 5 698 €; tri tisíc respirátorov dostalo mesto ako dar) Primátori nevylučujú, že ak budú mať dostatok financií, príde aj na ďalšie. "Ja som hovoril už v novembri, že každý dôchodca by mal každý mesiac dostať rúška, či respirátory zadarmo," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy