Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako funguje očkovanie? Všetko, čo Vás zaujíma o vakcínach proti koronavírusu
Zdielať na

Ako funguje očkovanie? Všetko, čo Vás zaujíma o vakcínach proti koronavírusu

BRATISLAVA / V najbližších dňoch Vám povieme všetko, čo Vás zaujíma o vakcínach proti koronavírusu . Začneme tým, čo sa odohráva v našom tele po tom, čo sa do neho dostane očkovacia látka. Je vo vakcínach samotný vírus? A aké scenáre nás čakajú, ak sa nezavakcinuje dostatok ľudí. Dajú sa očkovať aj naši vedci? Spýtali sme sa za Vás.

Ako funguje očkovanie? V zásade to funguje ako vo futbale alebo v hokeji. Kým náš tím nepozná súpera, nevie aká taktika by mohla pomôcť na jeho porazenie. Taký zápas počas, ktorého nás súper zaskočí môže pre nás dopadnúť zle, v zápase prehrou. V boji s covidom napríklad ťažkým priebehom, prípadne fatálne smrťou.

Ak si však náš tréner, v tomto prípade naša imunita napozerá, ako súper funguje, ako útočí a spozná súperovú taktiku ešte pred zápasom, v tomto prípade očkovaním, sú naše šance na výhru s covidom pomerne úspešné. "Trik toho očkovania je v tom, že ponúkneme niečo, čo sa veľmi podobá na toho škodlivého ale nespôsobuje to vôbec žiadnu chorobu," hovorí molekulárny imunológ LF Viedeň a SAV  Vladimír Leksa, PhD.

"Sa naučí ako vyzerá ten vírus, naučí sa proti nemu bojovať a nemusí ho pritom reálne vidieť, to je veľká výhoda vakcín," informuje prednosta ústavu molekulárnej biomedicíny LF UK Bratislava Ing. RNDr. Peter Celec, PhD. "Aj vyvoláva len imunitnú odpoveď, tá imunitná odpoveď je stále dvojaká, je to tvorba protilátok, ktoré vedia zachytiť koronavírus, je to bunková imunita, bunková pamäť," informuje prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD."A keď príde ten skutočný patogén, tak takto oklamaná armáda pamäťových buniek ho zlikviduje, lebo už je na neho pripravená," dodal Leksa.  

A aké vakcíny svet pozná? 

Vyvíjali sa v čase, veľmi zjednodušene to mohlo vyzerať tak, že najprv sa používali vakcíny, ktoré obsahovali málo vírusu, aby sa s ním telo zoznámilo. Neskôr prišiel nepriateľ oslabený bez zbrane, takzvaný oslabený vírus, potom sme vyvinuli vakcíny s mŕtvym vírusom. O pár rokov prišla inovácia v podobe vakcín, ktoré obsahovali len časti vírusu, takzvanú bielkovinu, alebo proteín. Najnovšia vakcína obsahuje už len RNA vírusu, je to vlastne len správa pre telo."Tento RNA umožňuje urýchliť vývin nových vakcín," dodal Celec. 

Čo v prípade, že sa nedáme zaočkovať? 

V prípade, že sa nedáme zaočkovať komunitná imunita nebude dostatočná. Očkovanie by mohlo dostať svet, ktorý je už viac ako trištvrte roka v pandemickom móde opäť do normálu. Za predpokladu, že s zaočkuje dosť ľudí. "Predpokladá sa, že 70% populácie  bude stačiť na zastavenie šírenia nákazy," hovorí Leksa. "Ak sa dajú očkovať, môžeme tú pandémiu ukončiť," hovorí Celec. "V lete príde k poklesu prirodzenému, ako minulé leto a už nepríde k tej jeseni, akú zažívame teraz," hovorí virológ RNDr. Boris Klempa, DrSc.

"V tom prípade ja nechcem byt v krajine, kde funguje režim, ako teraz a budeme bojovať proti vakcínam a fungovať ako hotspot celosvetovej pandémie, ale ja to nepredpokladám, predpokladám, že väčšina tých, ktorí pochybujú a sú presvedčení, že to očkovanie je zle, zistia, že to tak nie je a sami budu chcieť," hovorí Celec. 

Na Slovensku sa pravdepodobne vakcíny dostanú zadrvotníkom, pracovnikom v nemocniciach, zariadeniach sociálnych služieb, klientom týchto zariadení a neskor ľudom nad 65 rokov. Ostatní prídu na rad neskor. Vakcinácia bude podľa ministerstva zdravotníctva dobrovoľná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy