Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Haščáka zadržali a obvinili, do sídla Penty prišiel s kukláčmi
Zdielať na

VIDEO: Haščáka zadržali a obvinili, do sídla Penty prišiel s kukláčmi

BRATISLAVA / V Digital Parku v Petržalke, kde sídli finančná skupina Penta aj zdravotná poisťovňa Dôvera, zasahujú policajti. Do budovy vošli policajti so samopalmi. Podľa informácií TV JOJ zasahujú v bloku, kde má kanceláriu Jaroslav Haščák.

O zásahu ako prvý informoval denník N

Krátko po piatej hodine priviezli kukláči šéfa Penty Jaroslava Haščák do sídla spoločnosti. Finančník kráčal popri kukláčoch bez pút, do Digital Parku ho priviedlo Lynx komando. Na otázky novinárov pri príchode nereagoval. Podľa informácií TV JOJ, policajti zasahujú v bloku B, kde má kanceláriu šéf Penty Jaroslav Haščák.

​Jaroslav Haščák prišiel do budovy DIgital Parku v sprievode po zuby ozbrojených kukláčov. 

Spoločnosť Penta považuje zásah polície za demonštráciu sily, pretože polícii poskytla súčinnosť. Vykonajú všetky právne kroky proti tomuto konaniu. "Dnešné konanie príslušných orgánov v trestnom konaní voči skupine Penta a zvlášť voči Jaroslavovi Haščákovi považujeme za neopodstatnené a neprimerané. Podľa našich informácií sa týka päť rokov starej vyšetrovanej veci, ktorej sme vždy poskytli maximálnu súčinnosť. Neveríme, že by boli akékoľvek dôvody, ktoré by oprávňovali k takýmto krokom. Určite aj Jaroslav Haščák aj skupina Penta využijú všetky dostupné právne prostriedky, aby bránili svoju pozíciu v tejto veci. Bližšie informácie Vám neviem povedať," informoval hovorca Penty Martin Danko.

Jaroslav Haščák je stále v sídle spoločnosti. Je pravdepodobné, že sa zúčastňuje prehliadok nebytových priestorov. Kukláči zo zásahu už odišli, priniesli si prostriedky, aby mohli otvárať skrine či dvere. Medzi inými aj baranidlo a kliešte. Trestné stíhanie má podľa informácií TV JOJ súvisieť so starším prípadom údajnej korupcie, legalizácie prijmu z trestnej činnosti aj so stíhaním bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša. Ten mal v minulosti priamo k finančníkovi údajne vyniesť prepis Gorily. Počas toho mali prebehnúť rôzne obchodné aktivity, ktoré teraz polícia považuje za krytie odmeny za takúto činnosť bývalého príslušníka SIS priamo k finančníkovi Haščákovi.​

Zásah súvisí s informáciami od Makóa

Hovorca Penty Martin Danko pre TV JOJ potvrdil, že k zásahu polície malo dôjsť aj na základe informácií, ktoré poskytol nedávno zadržaný šéf kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Ten je začal spolupracovať s políciou. Podľa redaktora Rastislava Striška je pozoruhodné, v akom čase sa konala prehliadka. Zásah začal približne po 16:00. Urobili ho v týchto hodinách aj preto, lebo polícia mala podozrenie na únik informácií.

Podľa informácií TV JOJ bol Jaroslav Haščák v utorok na plánovanom výsluchu k 5 rokov starému prípadu Ľubomíra Arpáša, ktorého nedávno zadržali. Zásah rovnako súvisí saj aj s prípadom Gorila. 

Počas výsluchu mu podľa hovorcu Penty bolo vznesené obvinenie a bol zadržaný. O tom, že by kukláči niečo zo sídla Penty vzali, zatiaľ nemá informácie. "Vzhľadom na to, že všetko čo súvisí s kauzou Gorila sa vyšetruje od roku 2012. My sme vždy poskytli plnú súčinnosť a dali sme k dispozícii informácie aj podklady, ktoré si orgány vyžiadali. Nerozumieme z akého dôvodu bol nutný takýto zásah niekoľko desiatok o zuby ozbrojených policajtov v sídle firmy," dodal hovorca.

Výlučné právo na komunikáciu tohto zásahu má Úrad špeciálnej prokuratúry. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry uviedla jana Tökölyová uviedla, že sa k prípadu nemôže vyjadrovať, pretože nemá žiadne informácie. Na prípadné stanovisko čakáme. 

V komplexe Digital Park a v budove, v ktorej polícia vykonáva zaisťovacie úkony naďalej vyšetrovatelia zadržiavajú obvineného finančníka Penty Jaroslava Haščáka. Spolu s ním sa v priestoroch spol. Penta Investment nachádzajú Haščákovi traja advokáti.

V budove bol večer aj známy bratislavský advokát Dušan Ivan. Ten aktuálne zastupuje aj trestaného finančníka Martina Kvietika. "Nemôžem sa zatia+ vyjadrovať," uviedol pre TV JOJ Ivan. 

Kukláči, ktorí zasahovali v sídle Penty, mali so sebou aj baranidlo.

Súvis aj s kauzou Gorila 

Nahrávka Gorila s dĺžkou približne 39 hodín unikla do slovenských médií minulý rok. V roku 2018 ju zaistila polícia pri domových prehliadkach Mariana Kočnera, obžalovaného z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Korupčná kauza Gorila vypukla na konci roku 2011, kedy na internet unikli dokumenty s názvom Gorila, ktoré podľa nepotvrdených informácií vypracovala SIS na základe odposluchov bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. Kauza sa týka podozrení z uplácania politikov a vysokých úradníkov Pentou výmenou za ich vplyv na privatizáciu a chod niektorých podnikov. Penta nekalé praktiky v prípade od začiatku popiera. 

Na vyšetrovaní aféry Gorila dohliadal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého polícia v novembri obvinila z korupcie, zneužitia prívomoci verejného činiteľa a ďalších trestných činov a súd ho poslal do väzby. Vyšetrovateľ kauzy Gorila Lukáš Kyselica v minulosti tvrdil, že Kováčik neschválil niektoré plánované úkony. 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) zatiaľ nemá bližšie detaily o policajnej akcii v priestoroch finančnej skupiny Penta. "Zachytil som to len, že mi dali vedieť," povedal dnes pre médiá. Zároveň uviedol, že nevie ani to, či akcia súvisí s nejakou konkrétnou kauzou. „Prebiehajú nejaké úkony procesné, takže treba si počkať," skonštatoval. Odmietol však, že by za činnosťou polície bola politická objednávka.

Igor Matovič zverejnil na svojej sociálnej sieti status o mafii. 

"Jaroslav Haščák je symbolom korupcie a bielych golierov, ktoré mali na Slovensku vplyv za dvanásť rokov vlády Smeru. Až rozviazané ruky polície dokázali to, čo sa pred pár rokmi zdalo nemožné. Jaroslav Haščák sa pohŕdavo usmieval do televízie a povýšenecky dokazoval, ako mu nikto nič nemôže. Jeho naivita a evidentne aj trestná činnosť ho však dobehli. Na rade je tak opäť raz Robert Fico, na ktorého možno ukáže aj sám Haščák, keď si pospomína, ako spolu pili Colu," uviedla strana Sloboda a Solidarita vo svojom stanovisku. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy