Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zdroj TV JOJ: Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo celoplošného testovania
Zdielať na

Zdroj TV JOJ: Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo celoplošného testovania

BRATISLAVA / Podľa zdroja TV JOJ epidemiologikcé konzílium neodporúča druhé kolo celoplošného testovania. O ňom by sa malo rozhodnúť v pondelok po ústrednom krízovom štábe.

Podľa stanoviska odborníkov, ktoré zaslali na Úrad vlády a televízia JOJ ho má k dispozícii, epidemiológovia nie sú zástancami druhého kola celoplošného testovania. 

Celoplošné testovanie hodnotia ako úspešné a vláde odporúčajú testovanie antigénovými testami v niektorých prípadoch. Stratégiu testovania je podľa epidemiológov potrebné nastaviť na základe vyhodnotenia údajov. 

Konzílium tiež upozorňuje, že cieľ testovania nemá byť dokladovanie infekčnosti či neinfekčnosti, pričom výsledok antigénového testu nemá byť dôvodom na nedodržiavanie platných opatrení. Tie bude na mieste uvoľňovať až keď sa dostaví efekt celoplošného testovania v podobe poklesu denných prírastkov. 

​Pred vládou sa novinári na druhé kolo testovania pýtali aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Informáciu o tom, že konzílium neodporúča druhé kolo celoplošného testovania potvrdil. "Mám túto informáciu, je to moje konzílium. Do noci rozoberali situáciu. Je k tomu aj stanovisko, ktoré predostriem ja alebo niekto z nich na ústrednom krízovom štábe," uviedol Krajčí. "Nakoniec si myslím, že to nie je úplne rozdielne stanovisko ako to, čo komunikoval pán premiér," dodal. 

Minister zdravotníctva si vie predstaviť, že by sa netestovalo ani v Bratislave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy