Skoro jasno
16°
Bratislava
Po zasadnutí pandemickej komisie: Veľa ľudí se*ie na pravidlá, povedal Matovič
Zdielať na

Po zasadnutí pandemickej komisie: Veľa ľudí se*ie na pravidlá, povedal Matovič

BRATISLAVA / Tesne pred obedom sa v piatok začalo stretnutie pandemickej komisie, ktorej sa tentokrát zúčastnil premiér Igor Matovič. Rokovalo sa až do 17:30 a hneď po skončení podal premiér správu. Komisiu viedol hlavný hygienik Ján Mikas, keďže minister Marek Krajčí je v karanténe.

USA, južná Amerika ale aj štáty Európy sú na tom zle. Hygienik tvrdí, že každý týždeň aktualizujú štáty na mapách, vzhľadom k meniacej sa situácií. 

Úrad verejného zdravotníctva

Červené regióny: ​Bratislava I-V, Dolný KUbín, Komárno, Senica, Humenné, Michalovce, Stará Ľubovňa, Trenčín, Trnava, Námestovo, Nitra, Senec, Skalica, Snina, Sobrance, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš.

Oranžové regióny: Banská Bystrica, Bardejov, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poprad, Prešov, Prievidza, Púchov, Sabinov, Senica, Trebišov

"Dnes máme maximum nakazených," uviedol Mikas. Takisto ako štáty, tak aj regióny denne mapujú a podľa toho menia farby regiónov. Pribúdajú tie červené. "Stúpajú aj čísla vekovej skupiny nad 65 rokov. Veľa z tých osôb má chronické ochorenia a môže skončiť na JISke a môže aj zomrieť," dodáva hlavný hygienik. Stretávame sa s fenoménom, že ľudia zabúdajú na opatrnosť a zodpovednosť, preto Mikas pripomenul tri veci. "Rúška, odstup a umývanie rúk," vymenoval. 

"Na pandemickej komisii sme debatovali o štatúte, ale budú aj zmeny v opatreniach. Ešte nemáme finálnu verziu. V pondelok zasadne Ústredný krízový štáb. S veľkou pravdepodobnosťou sa bude zmena týkať nosenia rúšok v školách, či hraníc," dodáva Mikas. 

"Pokazili sme si to. Ja nie som členom komisie a nemám ani hlasovacie právo, ale sklamal som sa, keď som bojoval za svadby a udalosti. Keď si porovnávate nakazených týždeň voči týždňu, je to nárast o 73 percent. Čiže o 2 týždne to môže byť 800 nakazených. Veľa ľudí se*ie na pravidlá. Rastú počty ľudí starších ako 65 ľudí, nedokážeme mať zodpovednosť voči babkám, dedkom, či chorým ľuďom? Chceme byť v strese, že každá piata sestrička bude chorá? Ja viem, že som zlyhal na svadbe v lete, ale počet prípadov bol drasticky menší," povedal premiér. Ďalej uviedol, že v pondelok na komisii prerokuje aj nové čísla týkajúce sa návštevníkov podujatí: 30 ľudí na svadbách, 100 ľudí na hromadnom podujatí v interiéri a 200 v exteriéri.

Keď aj dnes zavedú opatrenia, výsledok bude možné vidieť až možno o mesiac. Ako povedal Matovič, pravda je krutá, čaká nás ťažká doba. 

"Tak ako som pred 2 týždňami bojoval za slobodu, už tak nebudem robiť. Nie sme jej hodní. Mrzí, ma že zovšeobecňujem, lebo 2/3 ľudí berie opatrenia vážne. Ak prídeme k antigenovým testom, tak tie dáme do obehu do domov sociálnych služieb," dodal Matovič.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy