Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Druhú vlnu koronavírusu spustil letný turizmus. Učebnicový príklad je Chorvátsko
Zdielať na

Druhú vlnu koronavírusu spustil letný turizmus. Učebnicový príklad je Chorvátsko

Redaktor TV JOJ Vlado Jurek bol na dovolenke v Chorvátsku. Pozrite si jeho reportáž:

BRATISLAVA / Letný turizmus spustil druhú vlnu nákazy zasahujúcu väčšinu kontinentu, napísal americký denník The Wall Street Journal a poukázal na Chorvátsko, ktoré sa stalo učebnicovým príkladom, ako medzinárodný cestovný ruch pôsobí v pandémii ako urýchľovač.

Turistická sezóna zničila podľa denníka niektoré draho vykúpené víťazstvá Európy v bitke proti koronavírusu. Po zrušení uzávery nechali chorvátske úrady otvoriť kluby a bary, ktoré prilákali najmä mladých ľudí, ktorí po návrate do svojich domovských krajín prispeli k najväčšiemu nárastu počtu nakazených od prvej vlny.

Chorvátsko sa stalo príkladom toho, ako letná turistika spustila druhú vlnu infekcie, ktorá zasiahla veľkú časť kontinentu. Prepad nastal po tom, čo sa vláda motivovaná hospodárskymi obavami rozhodla začiatkom leta otvoriť hranice pobrežných krajín a nalákať zahraničných turistov, ktorí boli pilierom jej ekonomiky. Po infikovaní sa turisti vrátili domov a vzali so sebou vírus.

Podľa odborníkov je opätovné šírenie Covidu-19 hnané cestovným ruchom vo všetkých prázdninových letoviskách, nielen v Chorvátsku. Úloha malého Chorvátska pri súčasnom šírení nákazy je však nadproporčná.

Čísla ovplyvnila aj tohtoročná novinka: vlaky spoločnosti RegioJet. Z Česka a Slovenska nimi do krajiny prišlo viac ako 60 tisíc ľudí. V júli a auguste jazdili denne v každom smere, v septembri trikrát týždenne. Priemerná obsadenosť bola viac ako 90 percent pri kapacite 500 až 560 cestujúcich na spoj.

"Spoje do Chorvátska sa z hľadiska dopytu stali našou najúspešnejšou novou trasou," povedal hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj. Prvý spoj na trase Praha - Brno - Bratislava - Ľubľana - Rijeka išiel 30. júna. Posledný odíde zo stanice v chorvátskej Rijeke túto sobotu. "Prevažná väčšina spojov smerujúcich do chorvátskej Rijeky odišla z Prahy kompletne vypredaná. Približne polovica cestujúcich potom využila v Rijeke nadväzné autobusy, ktoré rozvážali cestujúci do tridsiatky najpopulárnejších destinácií," dodal Ondrůj.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy